Zo word je een SEO-specialist

Op school zal je merken dat er meer gebruik gemaakt wordt van het internet. Aan de ene kant nog om spelletjes te spelen, aan de andere kant actief voor school om informatie te vinden voor werkstukken, spreekbeurten en opstellen. Als docent zal je het internet vaak gebruiken om leuke plaatjes en filmpje voor het digibord te vinden, maar ook om lessen voor te bereiden. Misschien heb je wel zelf een blog over lesgeven of werk je mee aan de website van de school. En ja, die website moet natuurlijk ook gevonden worden en daarvoor is zoekmachine optimalisatie (SEO) heel belangrijk. Wanneer je een SEO-specialist wil worden, is het goed om door te lezen voor verschillende tips.

Zoekmachine optimalisatie

De meest populaire en gebruikte zoekmachine op internet is Google. Iedere dag kruipen miljoenen zoekrobotjes over het internet om informatie te verzamelen over websites. Dus ook die van de school, je privéblog en social media kanalen. Als de botjes gemakkelijk door een website heen kunnen komen, dan maakt die al meer kans hoger in de ranking van Google te komen, dan websites waar geen touw aan vast te knopen is. Dit ligt vooral in het coderen van de website of er staat te weinig tekst op en de foto’s zijn niet van de juiste tags voorzien. Iedereen wil natuurlijk op de eerste pagina vol zoekresultaten staan en dat is mogelijk, als je dus de website optimaliseert voor zoekmachines zónder daarbij de kwaliteit te verliezen.

Technische kant van internet

Techniek is een leuk iets. En het is heel breed. Er zijn niet voor niets verschillende lesbrieven techniek gemaakt. Techniek kan bestaan uit het bouwen van een apparaat, maar ook uit het bouwen van een website. De technische kant van het internet is iets wat wordt verwerkt in scripts en codes, zoals html en Java script. Samen vormen zij de bouwstenen van alle websites, dus ook van Facebook, Wikipedia en natuurlijk de website van de school. Als die bouwstenen een beetje scheef staan of een doodlopend straatje vormen, dan vinden de botjes het niet de moeite waard om verder te kijken. Zorg dus dat alles van een website aan de technische kant klopt. Als SEO-specialist kun je je hier helemaal op richten door middel van cursussen die over de technische kant van het internet gaan.

Organische zoekwoorden

Je kan ook SEO-specialist worden op het gebied van teksten. Hier richten de meeste mensen zich overigens op. Goede teksten van hoge kwaliteit bevatten allemaal woorden waarop gezocht wordt, maar dan zo verdeeld dat het gewoon een fijne tekst is om te lezen. Zoekwoorden zijn van belang om zo te kunnen vinden wat je zoekt op het internet. Wil je graag een recept voor hutspot dan zal je zoeken op ‘recept’ en ‘hutspot’. Google racet dan door zijn index heen en vindt dan voor jou websites met recepten voor hutspot. Soms worden er ook pagina’s bijgezet met andere stamppotten. Dat doet Google, omdat hutspot en stamppot vaak samen worden gebruikt. Ga je dus een tekst schrijven over het lustrum van jullie school, dan is het belangrijk dat je de woorden ‘lustrum’, ‘feest’ en ‘verjaardag’ samen met de naam van de school en de plaatsnaam combineert. Verdeel vervolgens deze woorden over de tekst en de tussenkopjes om zo Google juist op die combinaties te attenderen. Door zo met je teksten bezig te zijn, kun je een betere ranking krijgen in de zoekmachine en ben je al een stap op weg om SEO-specialist te worden. Daarnaast telt kwantiteit ook voor Google. Schrijf je geregeld een blog of artikel voor een website, dan ziet Google dat de website actief is. En dat heeft ook weer zo zijn voordelen voor de zoekresultaten. Zorg er daarnaast voor dat je teksten minstens 500 woorden lang zijn. Dit herkent Google beter dan allemaal korte stukjes.

Cursussen volgen

Er is geen opleiding tot SEO-specialist, maar er zijn wel verschillende cursussen om te volgen. Daarnaast zijn er natuurlijk online marketingbureaus die je kunnen helpen om beter te worden in SEO, zodat je je website zelf kan blijven onderhouden. Het is vooral een zaak van veel bijhouden en veel oefenen. Maar geldt dat niet voor alles? Ben jij eenmaal SEO-specialist, dan is het leuk om daar eens een les in te geven in de klas. Vooral over goed zoeken en hoe je dus goede informatie vindt voor schoolprojecten kun je heel veel vertellen als je eenmaal weet hoe SEO in elkaar steekt. Wordt dus SEO-specialist en zet de schoolwebsite op de kaart.

VorigeWat is zij-instroom basisonderwijs?
VolgendeNieuw onderzoek wijst op vwo niveaudaling wis- en natuurkunde in het Nederlandse onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter