Atlas en Juf Braaksel meest favoriete boeken van het jaar

Het was een actief en intensief jaar voor de Amsterdamse bibliotheken. In 2023 kwamen er 3,5 miljoen Amsterdammers naar een van de 28 vestigingen van de OBA. Dit is een stijging van 24% vergeleken met 2022. De grote vestiging aan het Oosterdok werd het meest bezocht en ontving meer dan 1,5 miljoen bezoekers. De OBA-vestigingen Diemen en Molenwijk kennen met een verdubbeling van het aantal bezoekers de meeste groei. Beide vestigingen werden gemoderniseerd en uitgebreid. De OBA heeft dit jaar 140.000 leden, een lichte stijging in vergelijking met 2023 (+4000).

Het boek Atlas van Lucinda Riley werd het vaakst aangevraagd. De Camino van Anya Niewierra was het meest gelezen e-book. Juf Braaksel van Carry Slee was het meest populair bij de jongeren. Er werden dit jaar iets meer titels uitgeleend, bijna 1.745.000 in totaal. Een stijging van 1,4%.

Er werden bijna 6.500 activiteiten georganiseerd: van voorleesdagen, exposities, taalcafés en inloopspreekuren tot workshops en theatervoorstellingen. Daarvan werden 1.260 activiteiten met en door de buurt georganiseerd. De bibliotheek is een plek voor, maar vooral van Amsterdammers. Samen met de OBA initiëren bewoners steeds vaker activiteiten passend bij de vraagstukken in de buurt zoals bijvoorbeeld de ontmoetingsavonden Buurtzus, het maandelijks boekenprogramma Schrijvers en Soep en het Pop-up Koor.

Atlas en Juf Braaksel favoriet

In de categorie volwassenen werd Atlas van de inmiddels overleden schrijver Lucinda Riley het meest aangevraagd, gevolgd door Luister van Sacha Bronwasser. De Camino van Anya Niewierra en Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens waren de populairste e-books. Bij de jeugd zijn de avonturen van Juf Braaksel van Carry Slee, meest favoriet. Vier delen van deze serie staan in de top 10 van kinderboeken, waarbij Juf Braaksel en de woeste achtervolging bovenaan staat.

Veelzijdig cultureel programma voor jong en oud

De meer dan 1.200 cultureel-maatschappelijke activiteiten werden bezocht door een divers publiek. Enkele voorbeelden: De Indische Collectie in samenwerking met het tijdschrift Moesson werd in gebruik genomen met liedjes van Doe Maar zanger Ernst Jansz. De levensverhalen van twaalf Amsterdammers stonden centraal in de voorstelling De Straat. De expositie Megillah Sunday Funnies toonde internationale strips van 35 striptekenaars. De Keti Koti-viering werd een moment met dans en persoonlijke verhalen. Tijdens de Verkiezingsavond gingen jonge politici met elkaar in debat. Harpert Michielsen zette in zijn monoloog Hoezo Spinoza de denker des vaderlands centraal. De eerste Amsterdamse Poëzieprijs voor jongeren werd aan Julia van het Montessori Lyceum Amsterdam uitgereikt. De Herdenking van 150 jaar Hindoestaanse migratie werd met een breed cultureel programma herdacht. In de fototentoonstelling, die OBA samen met Bijbelsmuseum cureerde, gaf kunstenaar Caroline Waltman Bijbelse vrouwen een gezicht.

Leesoffensief

Leesvaardigheid begint bij motivatie en leesplezier. De ondersteuning bij lezen - het leesoffensief - is een belangrijke pijler van de OBA. Met een brede veelzijdige aanpak op school, thuis en in de bibliotheek. OBA op School is een van de kernactiviteiten in het programma ter ondersteuning van lees- en taalvaardigheid.

Eind 2023 zijn met 28 Voorschoolse Educatie-instellingen (VVE), 75 scholen primair onderwijs en 7 scholen voortgezet onderwijs afspraken gemaakt om OBA op School op te zetten. In 2024 worden hier goede schoolbibliotheken ingericht, onderwijsmedewerkers getraind en begeleid in hun aanpak van leesbevordering en activiteiten met ouders en vrijwilligers georganiseerd. Zo werkt de OBA aan het vergroten van het leesplezier.

OBA Helpt

Er werden ruim 1.750 activiteiten georganiseerd onder de noemer OBA Helpt voor Amsterdammers die hun basisvaardigheden verder willen ontwikkelen. Tijdens de spreekuren Hulp bij digitaal werden een kleine 7.000 mensen geholpen bij digitale vraagstukken, bezochten ruim 3.000 mensen een taalcafé of meeleesclub en kwamen er bijna 1.000 Amsterdammers naar de belastingdagen. De Hulp bij geldzaken-campagne in januari was succesvol en resulteerde in aanzienlijk meer drukte op de spreekuren.

OBA Next

De voorbereidingen van de bibliotheek van de toekomst (OBA Next) in Zuidoost zijn in volle gang. Inmiddels staan er twee potentiële locaties op de short list: het Anton de Komplein en de K-buurt. Het afgelopen jaar werden in Amsterdam Zuidoost twee Next Labs opgezet. Deze labs zijn onderdeel van het innovatieprogramma Next dat antwoord moet geven op de vraag: hoe ziet de bibliotheek van de toekomst eruit? In de Next Labs worden samen met partners, onderzoekers en Amsterdammers nieuwe bibliotheekconcepten ontwikkeld en getest.

Met vrijwilligers en meer dan 300 partners

De OBA wordt bij de dagelijks werkzaamheden stevig ondersteund door een groeiend aantal vrijwilligers dat graag betrokken wordt bij het reilen en zeilen van de vestigingen in de buurten. De OBA onderhoudt samenwerkingsverbanden met diverse partijen binnen de stad en daarbuiten. Deze verbindingen zijn cruciaal om betrokken te blijven bij de uitdagingen in zowel de stad als de buurten. Met een netwerk van meer dan 300 partners wordt op verschillende manieren invulling gegeven aan de vorm en inhoud van de dienstverlening.

Amsterdam 750 jaar oud

In 2025 is Amsterdam 750 jaar oud. Dat wordt vanaf 27 oktober 2024 een jaar lang gevierd. De OBA is maatschappelijk partner geworden van Amsterdam 750 en biedt de vestigingen, kennis, mensen en netwerk aan om feestelijke buurtevenementen te ondersteunen.

VorigeRecordaantal onderwijsvacatures afgelopen schooljaar
VolgendeEen spannend bedrijfsuitje voor het onderwijsteam
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter