Tips om ervoor te zorgen dat je een goede docent bent

Je hebt erg veel verschillende soorten banen. Zo kiest de een er bewust voor om een kantoorbaan te doen, terwijl de ander het erg leuk vindt om mensen iets bij te leren. Een belangrijke baan is die van een docent. De docent is uiteindelijk toch de verantwoordelijke die iemand voldoende lesstof bij moet geven. Het is dus erg belangrijk dat je als docent je vak goed uitvoert. Alleen hoe zorg je hier nu goed voor? Hieronder lees je verschillende tips voor de docent!

Tip 1: Wees empathisch

Hoewel lesgeven erg belangrijk is, is het contact met de leerlingen ook niet te missen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een van je leerlingen wat ergs heeft meegemaakt. Niet geheel onlogisch is het dan dat een leerling met dat verhaal naar je toekomt. Belangrijk is het dat je als docent hier op de juiste manier op kan reageren. Denk bijvoorbeeld aan het aanhoren van het verhaal en steun bieden door de juiste woorden. Hiermee schep je vertrouwen en zorg je voor een band met de leerlingen.

Tip 2: Zorg voor een goede werkhouding

Een goede werkhouding is natuurlijk ook niet te missen. Hierbij kun je deze op verschillende manieren opvatten. Zo kun je denken aan de werkhouding richting collega’s, leerlingen en ouders, maar daarnaast kan dit ook gaan om de werkhouding die je lichamelijk hebt. Zo ben je als docent veel staand aan het werk. Hierbij moet je bijvoorbeeld dingen laten zien op het bord en op een goede manier uitleg kunnen geven. Toch ben je ook enige tijd zittend aan het werk achter een bureau. Je wilt ervoor zorgen dat je geen lichamelijke klachten oploopt tijdens het werk. Belangrijk is het dus om voor een goede ergonomische design bureaustoel en een goed bureau te zorgen. Hierdoor zul je nog beter aan de slag kunnen gaan.

Tip 3: Houd de tijd goed in de gaten

Je hebt als docent te maken met tijd. Hierbij kunnen de tijden per school weer verschillen. Op de ene school duurt een les ongeveer een uur, terwijl het op de andere school maar drie kwartier is. Als docent heb jij de taak om de tijd in de gaten te houden. Voorkom dat je bijvoorbeeld nog niet klaar bent met je uitleg en zorg ervoor dat je de leerlingen ook de ruimte geeft om zelf nog te kunnen werken. Dit zorgt voor meer rust en een beter begrip onder de leerlingen.

Tip 4: Stel doelen

Je wilt iets behalen tijdens je werk. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde soort stof bijleren aan de leerlingen. Door middel van doelen, weet je waar je naartoe werkt. Op het moment dat je geen doelen zal stellen, zul je ook snel merken dat je eigenlijk nergens naartoe werkt. Niet erg bevorderlijk voor jou als docent, maar ook niet voor de leerlingen. Sta stil bij wat je de leerlingen bij wil en moet leren en zorg ervoor dat dit door de juist gestelde doelen gaat lukken.

VorigeDoe woensdag 28 september mee met Nationale Kraanwaterdag
VolgendeDe Muziekwedstrijd komt eraan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter