Het is belangrijk om met jongeren over crypto te spreken

Cryptomunten als Bitcoin spelen een steeds grotere rol in het dagelijkse leven. Het Nibud-rapport De coronacrisis en ons geld toonde niet alleen aan dat steeds meer Nederlanders beleggen, maar ook dat jongeren massaal de cryptomarkt betreden. Dat zou onder andere komen door de grote stroom aan reclame, voornamelijk via sociale media en influencers. Het doel van deze jongeren, die angstig zijn voor de toekomst en die bijvoorbeeld vrezen dat ze nooit een huis zullen kunnen kopen, is vaak om snel rijk te worden. Platforms als BitAlpha AI (bitalphaai.app/nl/) hanteren strikte KYC-procedures en ontzeggen de toegang aan minderjarigen, maar dat is niet overal het geval. En dat terwijl de handel in cryptomunten niet zonder risico’s is.

De interesse is groot, maar de kennis niet

Jongeren blijken vaak een beperkte kennis te hebben van cryptomunten en zijn niet goed op de hoogte van de risico’s die eraan verbonden zijn. Onlogisch is dat niet, want de cryptowereld is enorm complex en zelfs professionele beleggers maken nog eens cryptobeleggingsfouten. Er is best wel wat educatief materiaal te vinden via onder meer YouTube, maar het blijft moeilijk om goed educatief materiaal te herkennen. Bovendien heeft het een en ander ook te maken met de aard van de belegger: in het begin is men vaak overmoedig en overschat men de eigen kennis en capaciteiten. Zeker bij jongeren is dat het geval.

Veel docenten zijn momenteel afwachtend als het over cryptomunten gaat. Dat komt onder andere doordat er best veel kritiek op dergelijke munten bestaat. Men neemt aan dat het uiteindelijk wel zal verboden of gereguleerd worden en wacht vooral af. Crypto doodzwijgen, is echter geen goed idee. Jongeren zijn namelijk heel geïnteresseerd in de cryptomarkt en kennis over crypto helpt jongeren ook om sneller geldwijs te worden. Een duidelijke voorlichting over onder meer de risico’s van cryptomunten is onontbeerlijk. Bekijk alvast ons dossier Bitcoin voor handige informatie hieromtrent.

De dialoog aangaan is heel belangrijk

Interessante lectuur hieromtrent is te vinden in het artikel Tijd voor een serieuze plek binnen onze voorlichting (pdf). De auteur geeft aan dat het moeilijk en wellicht niet mogelijk is om jongeren te overhalen om geld op hun spaarrekening te laten staan. Preventie in de vorm van voorlichting is dan de beste optie om deze jongeren te beschermen. De auteur ging in het verleden heel vaak de dialoog aan met jongeren en daaruit bleek dat deze jongeren vaak met een aantal vragen zitten. Door deze vragen bespreekbaar te maken, ontstaat er een boeiende dialoog.

Het gaat dan om vragen als “Kan crypto worden gehackt en hoe beveilig je crypto?”, “Wist je dat cryptohandel veel gelijkenissen vertoont met gokken?” en “Crypto werkt verslavend, wat kan je doen om niet in de problemen te komen?” Het zijn vragen waarop jongeren vaak wel een antwoord hebben, maar dat antwoord is vaak niet heel genuanceerd. Soms hebben jongeren er ook helemaal nog niet over nagedacht. Hoe dan ook is het een goed idee om zo’n dialoog te voeren. Daarbij hoeft er uiteraard niet alleen aandacht te gaan naar de cryptosector. Ook financiële educatie over andere investeringen, bijvoorbeeld in aandelen, is een must.

VorigeNieuw schooljaar voor miljoenen Oekraïense kinderen onzeker
VolgendeWens je zakenrelaties een fijne vakantie met deze gifts
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter