Werkzaamheden op school; uitbesteden of zelf doen?

Docenten hebben te maken met een hoge werkdruk en hebben te maken met de uitvoering van allerlei werkzaamheden. Voordat de lessen beginnen, zijn de leraren al aanwezig. Nadat de lessen zijn afgelopen, zijn de leraren nog lang niet weg. Dat betekent dat er haast geen ruimte is om buiten deze werkuren om nog extra werkzaamheden uit te voeren. Dat leidt soms tot dilemma´s als het gaat om de keuze om werkzaamheden op school uit te besteden of niet. Zelf doen is goedkoper, maar kost ook veel tijd en die tijd is er juist niet. Daarom is het belangrijk om te kijken welke werkzaamheden op school het beste zijn uit te besteden.

Verantwoordelijkheid van de school
Het schoolbestuur heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid en het onderhoud van het schoolgebouw. Het is bij elk schoolgebouw daarom van belang om periodiek onderhoud te laten verrichten. Denk bijvoorbeeld maar aan het onderhoud van kozijnen aan de buiten- en binnenkant. Het is niet van de medewerkers op school te verwachten dat deze zelf de kwast ter hand nemen. Dat behoort niet tot het takenpakket en zou zelfs een extra last betekenen als het gaat om de tijdsinvestering. Een schilderklus is daarom typisch een voorbeeld van werkzaamheden die de school beter kan uitbesteden. Uiteraard niet alleen vanwege het gebrek aan tijd, maar ook kijkend naar de kwaliteit op lange termijn.

Onderhoud aan schoolgebouw
Een schildersbedrijf heeft nu eenmaal de knowhow om zowel schilderwerkzaamheden als het onderhoud ervan uit te voeren. Periodiek onderhoud op een professionele wijze door een schilder voorkomt bovendien ongewenst groter onderhoud. Bijvoorbeeld als de school nalaat om de kozijnen te onderhouden, bestaat de kans op houtrot. Het is daarom ook handig om met een schildersbedrijf een overeenkomst aan te gaan voor periodiek onderhoud. Dat hoeft uiteraard niet, want een schilder is ook voor incidentele klussen in te schakelen. Bijvoorbeeld als er schade is aan kozijnen na een inbraak.

Schildersbedrijf uit de eigen regio
Het is altijd praktisch om een schildersbedrijf in te schakelen in de regio waar de school is gevestigd. Een schilder uit de eigen buurt is doorgaans sneller inzetbaar en het scheelt in de kosten vanwege de beperkte reisafstand. Bij het selecteren van een schildersbedrijf is het mogelijk om te kijken of er reviews zijn, via bijvoorbeeld Werkspot. Op deze manier is een goede indruk te krijgen van ervaringen van anderen. Dat is ook handig om te zien of er andere scholen (in de buurt) zijn die hetzelfde schildersbedrijf hebben ingeschakeld en wat de ervaringen van het eindresultaat waren.

VorigeJeugdjournaal zoekt talent in de dop
VolgendeBijna twee derde van de basisscholen werkt niet meer met traditionele schooltijden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter