Zo leer je kinderen (gezond) koken

Kinderen die al vanaf jongs af aan beginnen met (gezond) koken plukken daar later de vruchten van. We doen de voordelen van samen koken met kinderen uit de doeken en geven je een paar nuttige tips mee.

De voordelen van samen koken met kinderen
Ze kunnen later beter koken
Het eerste en grootste voordeel van samen koken met kinderen ligt voor de hand. Kinderen die het koken er met de paplepel ingegoten hebben gekregen, zijn op latere leeftijd over het algemeen een stuk behendiger in de keuken. Dit heeft niet alleen met de nodige vaardigheden te maken, maar ook met een stukje zelfvertrouwen. Doordat ze al vroeg hebben geleerd welke producten wel en welke niet gezond zijn, is de kans groter dat ze een voedzame maaltijd op tafel zullen zetten. Zeker als ze al jong hebben gezien dat gezond eten minstens zo lekker is. Bovendien is de kans groot dat ze beter letten op hygiëne.

Kinderen pikken alles bovendien ontzettend snel op. Het is veel eenvoudiger om het koken op jonge leeftijd te leren. Het komt niet zelden voor dat jongvolwassen pas als ze zichzelf gaan beginnen met koken. Er kan nog aardig wat tijd overheen gaan voordat zo iemand dan een beetje goed kan koken (lees: meer dan volgzaam een recept volgen). Sommige mensen missen de motivatie en leren het zelfs nooit echt.

Ze zullen later eerder gezond willen eten
Veel kinderen hebben een grote afkeer van groenten en soms zelf van zo’n beetje alles wat gezond is. Die afkeer kan zo groot zijn, dat ze het soms pertinent vertikken om iets gezonds te eten. Je maakt gezond eten aanlokkelijker als je het samen met ze bereidt. Dikke kans dat ze dan in ieder geval willen proeven.
Om de kans nog groter maken dat ze enthousiast zijn om te gezond te eten, is door ze vooraf te laten kiezen uit meerdere voedzame maaltijden.

Het is goed voor de taalkennis en motoriek
Naast dat een kind kookkunsten opdoet en inziet hoe belangrijk én lekker gezond eten kan zijn, zitten er ook andere voordelen aan. Zo draagt koken bij aan de taalkennis en motoriek van een kind. Het is bij samen koken inmiddels essentieel om goed te communiceren en handelingen in de keuken vereisen de nodige motoriek.

Tips voor het samen koken met kinderen
Geduld is een schone zaak
Iemand anders leren koken is niet altijd en voor iedereen leuk. Hoewel kinderen op een rap tempo leren, kunnen ze ook snel afgeleid zijn en af en toe de motivatie missen. Het vergt dus wel het nodige geduld en er gaat best wat tijd en moeite inzitten. De kinderen hoeven ook niet meteen een driesterrenmaaltijd te kunnen klaarmaken. Klein beginnen kan zeker geen kwaad. Laat ze eerst helpen met bijvoorbeeld snijden (als ze ouder dan zes zijn), opkloppen, roeren of groenten wassen. Hoe ouder het kind is, hoe meer hij of zij kan doen.

Let extra op
Hoewel er nagenoeg alleen maar voordelen aan het samen koken met kinderen zitten, schuilt er wel een gevaar in. De scherpe messen en kokend hete pannen kunnen flink wat schade aanrichten. Hier zal je ongetwijfeld zelf ook altijd al op letten, maar met kinderen is het noodzakelijk om er nóg iets meer aandacht aan te besteden. Zeker bij jongere kinderen is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Uiteraard ook altijd eerst de wanden goed wassen voordat jullie beginnen!

Zorg voor goed keukengerei
Het behoeft geen uitleg dat goed keukengerei onmisbaar is bij het koken. Of je dat nu met kinderen of alleen doet. Zoek online naar het best geteste keukengerei, zodat je in ieder geval niet gehinderd wordt door slechte materialen als je met de koks-in-spe bezig bent.

Zoek naar leuke recepten
Vind je het lastig om de kinderen te motiveren? Leuke recepten kunnen het verschil maken. Zoek online naar recepten die juist bij kinderen in de smaak vallen. Wat ook kan helpen, is om leuke vormen te creëren. Samen met de kinderen kun je er een waar kunstwerk van proberen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een gezichtje van een gerecht maken. Ook kun je het koken een extra impuls geven door er een spelletje van te maken.

VorigeEnergieGenie Next: een educatief platform over energie met kant-en-klare lessen
VolgendeSER: nu investeren in leren en ontwikkelen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter