EnergieGenie Next: een educatief platform over energie met kant-en-klare lessen

Van bewegingen tot demonstraties op het Malieveld: jongeren komen steeds vaker op voor het klimaat. Alles wordt uit de kast getrokken om de politiek wakker te schudden. Maar weten alle jongeren wat de oorzaken zijn van de versnelde opwarming van de aarde? En weten zij wat ervoor nodig is om klimaatverandering een halt toe te roepen? Uit onderzoek blijkt dat het bij deze doelgroep vaak aan de nodige klimaatkennis ontbreekt. EnergieGenie Next is ontwikkeld om dit ‘kennisgat’ te dichten.

Behapbare informatie
Toen energiebedrijf Vattenfall vroeg of Bureau Stroom een platform voor jongeren kon maken over klimaatverandering en de energietransitie, stemden we daarmee in. Onze voorwaarde was dat het platform onafhankelijke, non-branded informatie zou bevatten. De website is opgebouwd rond vier thema’s: Het klimaat verandert (over de wetenschap van klimaatverandering); Energie moet anders (over de energietransitie); Iedereen praat mee (over beleid en debat); en Van alles te doen (met voorbeelden van maatregelen op het gebied van mitigatie en adaptatie). Elk thema bestaat uit tien tot vijftien artikelen. De artikelen bevatten zelden meer dan 200 woorden, zodat ze behapbaar zijn voor scholieren van vmbo tot vwo.

Klaar voor gebruik
Een belangrijk onderdeel van EnergieGenie Next zijn de gratis kant-en-klare lessen. De lessen zijn geschreven door ervaren educatieve auteurs Mark van Heck en Marc ter Horst. Momenteel staan er achttien opdrachten op de website. De meeste opdrachten kunnen leerlingen individueel doen, maar er zijn ook opdrachten voor groepjes en voor de hele klas. Ook de werkvormen lopen sterk uiteen. Van rekenen tot discussiëren en van simpel invullen tot ontwerpen. De meeste lessen zijn geschikt voor meerdere vakken, namelijk economie, aardrijkskunde, biologie, maatschappijleer, natuurkunde, Nederlands en scheikunde en worden aangeboden op de niveaus vmbo onder- en bovenbouw en havo/vwo onder- en bovenbouw. Als docent heb je toegang tot extra informatie om de opdrachten in te bedden, uit te breiden en te beoordelen. Zo worden er bijvoorbeeld suggesties gegeven om de les te introduceren met een filmpje en af te sluiten met een klassikale discussie.

Alle feedback is welkom!
De website moet zich nog bewijzen in de praktijk. En die praktijk is, natuurlijk, op scholen. Heb je een les gegeven van EnergieGenie Next, en wil je je ervaring met ons delen? Of heb je een andere suggestie voor EnergieGenie? Stuur een mail naar onderwijs@energiegenie.nl.

Naar de website

VorigeCampagne #KIESMIJ tegen stagediscriminatie van start
VolgendeZo leer je kinderen (gezond) koken
Reacties (1)
Gebruiker
Marcel
30-12-2020

De website ziet er prima uit en ik vermoed dat het aangeboden lesmateriaal ook zeer bruikbaar is. Ik ga het in het nieuwe jaar zeker gebruiken in mijn lessen Aardrijkskunde in de onderbouw VMBO en Havo/vwo.

Laat een reactie achter