Een opleiding tot opticien volgen

Een opticien verkoopt en adviseert over alles met betrekking tot brillen en lenzen. Daarnaast voert een opticien ook oogmetingen uit waarmee bepaald wordt welke sterkte een bril of lenzen een klant nodig heeft. Een student die de opleiding tot opticien heeft afgerond, is vrijwel zeker van een baan op dit moment. Er is namelijk al een tijd een tekort aan goed geschoolde opticiens, en het lijkt er niet op dat dit in de nabije toekomst opgelost gaat worden.

Opleiding opticien of optometrist op MBO of HBO niveau
De opleiding tot opticien of optometrist is beschikbaar op MBO en HBO niveau. De MBO opleiding tot opticien kan zowel gevolgd worden via een regulier MBO, als ook via een deeltijd opleiding bij verschillende opticiens die staan te springen om nieuw personeel en er daarom voor kiezen dat personeel ook gedeeltelijk zelf op te leiden. Het verschil tussen de HBO opleiding en de MBO opleiding is dat de HBO opleiding zich ook richt op het zicht in bredere zin (optometrie), waar men bij de MBO opleiding niet verder gaat dan het uitvoeren van oogmetingen.

Tijdens een opleiding tot opticien leren studenten van alles. Van iets lastigs als het doen van een oogmeting tot iets simpels als het werken met lenzenvloeistof. Een goede opticien is daarnaast ook altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Bijscholing is mede door de snelle ontwikkelingen in het vak erg belangrijk. Techniek verandert snel en het is de taak van de opticien om daarvan op de hoogte te zijn zodat klanten altijd krijgen wat het beste voor hen is.

Loon van de opticien
Een afgestudeerd MBO opticien verdient tussen de € 1.700 en € 3.000 per maand. Maar door het aanhoudend tekort aan opticiens verkeren afgestudeerde studenten wel in een goede positie om te kunnen onderhandelen. Zeker studenten die goed zijn in het doen van oogmetingen hebben een extra goede kans op een mooi loon. Binnen het vakgebied is namelijk een extra groot tekort aan personeel dat gekwalificeerd is om oogmetingen te kunnen doen. Dat is zo erg dat op dit moment veel oogmetingen worden gedaan door ongeschoold personeel. Het verschil tussen oogmetingen kan daardoor erg hoog oplopen. En dat heeft dan uiteraard weer tot gevolg dat mensen een verkeerde bril of verkeerde lenzen wordt aangemeten. Maar ook voor de simpelere dingen zijn er bij de opticien mensen nodig. Lenzen bestellen moet immers ook gebeuren.

Tekort aan geschoolde opticiens
Door de tekorten binnen het vakgebied van de opticien, hebben afgestudeerde studenten een zeer goede kans op een baan en hebben zij tevens een sterke onderhandelingspositie. Doordat opticiens tegenwoordig gedeeltelijk ook zelf personeel opleiden zodat deze direct aan de gang kunnen, zal het tekort aan opticiens uiteindelijk wel opgelost gaan worden, maar daar is op dit moment nog geen sprake van.

VorigeMeer dan duizend scholen zijn Gezonde School
VolgendeOnderwijsraad pleit voor strategische visie voor het hele onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter