Aandacht voor recycling op het MBO

Recycling wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze levens. Met een sterk groeiende wereldbevolking die veel meer verbruikt dan de natuur kan aanleveren, is het steeds belangrijker om in te zetten op recycling. Daarmee worden grondstoffen en uitstoot tijdens de fabricage bespaard. Ook in het onderwijs komt steeds meer aandacht voor recycling. Waar vroeger hier en daar sporadisch een prikactie gehouden werd, wordt tegenwoordig ook in lesmaterialen het proces van recycling behandeld. Denk bijvoorbeeld aan de huidige bouwopleidingen waarin aandacht is voor stikstof en PFAS. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een opleiding autotechniek waarin aandacht is voor autosloperijen. Deze spelen namelijk een grote rol in de recycling van onze auto's. En doordat steeds meer producten gerecycled kunnen worden, valt er voor onder andere autosloperijen ook steeds meer aan te verdienen. Zij kunnen immers meer producten verkopen wanneer een sloopauto ingeleverd wordt.

Waarom aandacht voor recycling?
Er is steeds meer aandacht voor recycling omdat het moet. De wereldbevolking groeit, steeds meer mensen willen luxe producten en kunnen die betalen, en dat kost veel grondstoffen. Grondstoffen die door de natuur in een tempo aangemaakt worden dat veel lager ligt dan waarin wij deze verbruiken. De uitkomst daarvan is logisch, grondstoffen raken uitgeput. Recycling is hiervoor op het moment de enige oplossing. Het gaat dan niet alleen om recycling van apparaten, maar juist ook om de recycling van grondstoffen zoals goud, zilver en koper.

Recycling in de auto-industrie
Eigenlijk is de auto-industrie al decennia een lichtend voorbeeld van recycling. Autosloperijen die onderdelen opnieuw te koop aanbieden zijn namelijk niet iets nieuws, terwijl dit in andere vakgebieden nog steeds niet gebeurt. Een sloopauto breng je naar de sloop, dat is vrij logisch. Een oude wasmachine wordt echter grofvuil, terwijl ook daar de nodige onderdelen in aanmerking komen voor recycling. Andere industrieën kunnen dus een voorbeeld te gaan nemen aan de auto-industrie om actief te gaan deelnemen aan recycling.

Recycling in de bouw
Ook in de bouw kan recycling een oplossing bieden voor onder andere stikstofproblemen. Op het moment worden de onderwerpen stikstof en PFAS wel behandeld op MBO's waar jongeren klaargestoomd worden voor een baan in de bouw, maar eigenlijk zou de aandacht voor recycling op bouwopleidingen beter kunnen. Recycling wordt mede door innovatie mogelijk voor steeds meer producten. Wanneer jongeren hiervan bewust gemaakt worden tijdens hun opleiding, is de kans dat zij kostbare grondstoffen later niet recyclen kleiner.

VorigeNieuwe master biedt antwoord op veranderingen in beweegzorg
VolgendeAnnabelle Zandbergen nieuwe presentator Jeugdjournaal
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter