Studenten kunnen aan de slag voor de klas dankzij Educatieve Minor

Universiteit Maastricht en Fontys Hogescholen gaan samen de strijd aan tegen het lerarentekort. Aan het begin van dit academisch jaar startten zij samen de Educatieve Minor om studenten van de universiteit enthousiast te maken voor het leraarsvak. Met succes. De eerste acht studenten ontvangen 28 juni hun lesbevoegdheid en mogen vanaf juli lesgeven op middelbare scholen.

De Universiteit Maastricht biedt vanaf september 2018 de Educatieve Minor aan voor derdejaars bachelorstudenten Biomedical Sciences en Gezondheidswetenschappen. Studente Josse Hoenen is een van de eersten die meedoet aan de Educatieve Minor: “Ik ben erg geïnteresseerd in onderzoek, maar soms mis ik de interactie met mensen. Daarnaast werk ik graag met jongeren en wil ik mijn communicatie- en organisatievaardigheden verbeteren. Deze minor is daarom perfect voor mij.”

Stage
Tijdens de Educatieve Minor krijgen studenten van de universiteit les van docentopleiders die verbonden zijn aan Fontys Lerarenopleiding Sittard en Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Naast theorielessen lopen studenten ook een heel schooljaar een dag per week stage op een middelbare school naar keuze. “Zij worden tijdens deze stage ondersteund door docenten en experts van Fontys. Die bezorgen hen de tips en adviezen die ze nodig hebben om goed te functioneren in het klaslokaal,” vertelt coördinator Juanita Vernooy van Universiteit Maastricht.
Dankzij de begeleiding vanuit Fontys leren studenten hoe ze hun kennis op de beste manier kunnen overbrengen en hoe ze zich ten opzichte van de leerlingen kunnen opstellen. Volgens docent Chris Smits van Fontys Lerarenopleiding Sittard presteren de studenten van de universiteit bovengemiddeld: “Dat is te merken aan de stagebeoordelingen en bovendien is aan verschillende studenten al een baan aangeboden”, vertelt Smits.

Na hun afstuderen mogen de studenten van de Educatieve Minor biologieles geven aan leerlingen in het vmbo-t en in de onderbouw van de havo of het vwo. Vernooy: “Deelnemende studenten geven aan na hun studie eerst nog een master te willen volgen. Daarna overwegen de meesten serieus om naast hun toekomstige baan parttime les te gaan geven op een middelbare school.” Smits vult aan: “De meeste studenten zien de educatieve minor als een extra mogelijkheid om naast een andere baan ook onderwijs te gaan verzorgen.”

Uitbreiding
Vanaf komend academisch jaar zal de Educatieve Minor ook aangeboden worden voor de schoolvakken natuurkunde, wiskunde en bedrijfseconomie. Derdejaarsstudenten met een geschikte bachelor komen hiervoor in aanmerking. Ook is de universiteit in gesprek met de faculteiten voor uitbreiding van het aanbod, bijvoorbeeld met het Maastricht Science Programme voor het schoolvak scheikunde.

VorigeAdvies leraar in groep 8 blijft leidend
VolgendeSchoolkluisjes kopen of huren?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter