Dit moeten mensen weten die naast hun studie een bedrijf opzetten

Steeds meer mensen in Nederland zien de kansen van het starten van een eigen bedrijf. Het aantal bedrijven is in 2018 zelfs gegroeid met maar liefst 5%. Hierbij zien we een interessante ontwikkeling: studenten kiezen er steeds vaker voor om tijdens hun studie al te beginnen met het opzetten van een onderneming. Vaak is dit een bedrijf op het gebied van hun studiekeuze, zoals het opzetten van een marketingbureau voor onderwijsinstellingen of het specialiseren in een buitenlandse taal zoals Frans of Spaans waarmee ze een vertaal-/tekstbureau opzetten. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet het moeilijkst in dit proces; er komt echter wel meer bij kijken dan de meeste mensen in eerste instantie denken. In dit artikel leest u meer over wat u moet weten wanneer u als beginnend ondernemer aan de slag gaat naast uw studie.

Voordelen eigen bedrijf naast studie
Uit onderzoek blijkt dat mannen eerder geneigd zijn om te gaan ondernemen dan vrouwen: 63% van de mannen neemt eerder die stap naar een eigen bedrijf. Zij profiteren optimaal van de diverse voordelen die er zijn wanneer zij als student naast een studie een bedrijf opzetten. Omdat scholen en universiteiten het niet zien zitten dat er een kans is dat dergelijke studenten hun studie laten versloffen omdat ze te veel bezig zijn met het bedrijf, zijn er bij verschillende universiteiten en hogescholen diverse regelingen omtrent deadlines, het volgen van lessen en het aanwezig zijn op school zelf te vinden. Tel hierbij op dat de Nederlandse overheid het ook juist stimuleert om naast een studie aan de slag te gaan en er is bijna geen reden om het niet te doen. De overheid stimuleert zogeheten ambitieuze studentondernemers zelfs om mee te doen aan wedstrijden die speciaal zijn opgezet door de overheid of die in ieder geval gesteund worden om op die manier bekendheid of financiële zekerheid te kunnen krijgen. Een ander voordeel is dat de overheid vindt dat het voor deze studenten mogelijk moet zijn om stage te lopen of af te studeren binnen het eigen bedrijf. Hoewel dit nog niet veel voorkomt, is het idee wel dat dit steeds meer en beter gestimuleerd wordt.

Regelingen Belastingdienst voor kleine ondernemers
Ook vanuit de Belastingdienst zijn er enkele interessante punten te vinden wat iedere beginnende ondernemer moet weten, ook wanneer hij of zij er een studie naast doet. Zo mag een starter de kleineondernemersregeling aanvragen wanneer hij of zij per jaar minder dan 1883 euro aan btw hoeft te betalen. Dat betekent dat men minder of in sommige gevallen geen btw (bij minder dan 1345 euro btw per jaar) hoeft af te staan en dat geld dus gestoken kan worden in de ontwikkeling van het bedrijf. Let hierbij op dat de regelingen omtrent deze kleineondernemersregeling per 2020 veranderen: vanaf dan wordt er gekeken naar de omzet per jaar. Is deze minder dan 20.000 euro per jaar, dan mag de regeling worden aangevraagd. Wanneer u als beginnend ondernemer benieuwd bent of u in aanmerking komt voor deze aftrek is het aan te raden om het geheel te berekenen via de site van de belastingdienst. Hiermee kunt u, tot vijf jaar terug, berekenen of u btw terugkrijgt. Naast deze aftrek is het interessant om u in te lezen in de startersaftrek en zelfstandigenaftrek waarmee inkomstenbelasting bespaard kan worden. Let daarbij wel op dat u het urencriterium moet halen.. Anno 2019 is de zelfstandigenaftrek maar liefst 7280 euro en de startersaftrek 2123 euro. Op de website van de Belastingdienst leest u hier meer over.

Bezoek netwerkevents en borrels
Tijdens een studie én het opzetten van een eigen bedrijf komt er soms tijd tekort om te investeren in het laten zien van dat bedrijf. Toch is dit hard nodig om, vooral in het begin, klanten te werven en naamsbekendheid te maken. Het is dus goed om te weten dat hierin investeren, ondanks weinig tijd, wel de juiste stap is. Gelukkig zijn er veel netwerkevents en borrels waar beginnende ondernemers in de avond naartoe kunnen. Grote kans dat men daar nog andere starters treft die naast een studie of zelfs naast een fulltime baan bezig zijn met het opzetten van een eigen onderneming. Het fijne aan dit soort events is dat men samen kan sparren over het wel en wee van het ondernemerschap. Ook zijn er regelmatig seminars, workshops en informatieavonden van bijvoorbeeld de KVK die ingericht zijn voor beginnende ondernemers. Hier kan men terecht met allerlei vragen en helpt het wederom om gelijkgezinden te ontmoeten dat weer kan helpen bij het ontwikkelen van een goede naam en dito bedrijf.

VorigeMinisterraad stemt in met wetsvoorstel doorlopende leerroutes vmbo-mbo
VolgendeKoffiebekers inkopen voor basisschool (lerarenkamer)
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter