Tips om werkdruk als docent te verlagen

Als leraar ben je verantwoordelijk voor te toekomst van de nieuwe generatie. Een docent brengt niet alleen kennis bij aan leerlingen, maar ook normen en waarden. Leerlingen zijn hier misschien niet van bewust, maar een leraar kan veel impact hebben op het leven van een persoon.

Veel problemen
Alhoewel het een prachtig beroep is heeft het wel een keerzijde. Velen kampen met burn-out klachten door de toenemende werkdruk. Terwijl den Haag druk bezig is met het bedenken van maatregelen om de werkdruk te verlichten, zijn er ook dingen die je zelf kunt ondernemen. Hieronder een aantal tips om je werkdruk als docent te verlagen.

Selecteer wat wel en niet belangrijk is
Wanneer je als docent werkt heb je al snel de neiging om alles als belangrijk te bestempelen. Het is menselijk om alles zo goed mogelijk te willen doen, maar soms is dit niet nodig. Prioriteiten stellen is een van de belangrijkste tips om je werkdruk te verlagen. Denk hierbij ook aan zaken waar je zelf geen invloed op kunt hebben, hoe graag je het ook wilt. Het is verloren energie om hier veel tijd en aandacht aan te besteden. Je kunt door deze zaken alleen maar gefrustreerd raken.

Loslaten wanneer het kan
Met piekeren schiet niemand iets op. Al helemaal als het al is gebeurd en je er niks aan kunt doen. Natuurlijk mag je je even slecht voelen over iets, maar laat dit je niet te lang achtervolgen.

Vraag niet te veel van jezelf
Zo nu en dan is het nodig om lange dagen te maken, omdat sommige taken nou eenmaal deadlines hebben. Laat dit geen gewoonte worden. Weet wat je limiet is. Vraag jezelf dan ook af: ”moet deze stapel vandaag echt nagekeken worden?”. Vaak is dit niet het geval. Als je het morgen doet vergaat de wereld niet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alles dan uit gaat stellen, want dan krijg je ook stress.

Balans
Zoals met alles is het vinden van balans ontzettend belangrijk. Soms is het lastig om de balans tussen werk en privé te vinden. Deze Balans is dan ook geen vast punt, maar het fluctueert naarmate je situatie verandert. Te veel van het ene belemmert het andere, dus vind hier evenwicht in.

Stap voor stap
Geen enkel persoon kan zonder te stressen in een keer door een stapel nakijkwerk gaan. Rome is niet in één dag gebouwd. Maak een planning waarin je kleinere doelen stelt. Als je alles stap voor stap doet kom je ook bij het einde. Dit verlaagt druk en stress. Daarbij geeft het ook voldoening om deze kleinere doelen te bereiken.

Een baan in het onderwijs is niet voor ieder persoon weggelegd. Daarom is het belangrijk dat docenten de hulp krijgen die ze verdienen. Den Haag is hard op weg om de werkomstandigheden te verbeteren, maar het zal nog lang duren voordat dit in de praktijk merkbaar wordt. Volg daarom deze tips en gun jezelf een rustiger schooljaar.

VorigeHoge stakingsbereidheid onder leerkrachten primair onderwijs
VolgendeUitsluiting onderwijsprogramma’s onacceptabel
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter