Woning kopen ook voor docenten steeds moeilijker!

Het is echt een probleem van de laatste 2 jaar, de forse stijging van de huizenprijzen. Bij het bespreken van dit probleem wordt vooral veel gesproken over starters, maar een huis kopen in Nederland wordt ook voor veel docenten steeds moeilijker. De forse prijsstijging op de huizenmarkt maakt het voor docenten vrijwel onmogelijk om een huis te kunnen kopen met lage salarissen die zij hebben.

De stijgende huizenprijzen
De huizenprijzen stijgen de laatste jaren door het dak, er is een fors woningtekort, er worden er weinig gebouwd en er zijn veel mensen op zoek naar een woning. Dit zorgt voor een forse prijsstijging op de huizenmarkt. Sinds 2014 zijn de huizenprijzen aan het stijgen en deze markt is op het moment vele records aan het breken, ook is een van de oorzaken de lage hypotheekrente die er op dit moment is. Het kopen van een woning wordt aantrekkelijker door de lagere maandlasten, maar voor deze prijsstijging is meer aanleiding nodig, dit zijn de net genoemde oorzaken van veel vraag naar huizen en te weinig huizen in aanbouw en dus een fors tekort om aan de behoefte van alle vragers te voldoen. Ook het einde van de crisis heeft te maken met de prijsstijging, mensen gaan er op vooruit en dit is te merken aan de omgang met geld. Dit zorgt er ook voor dat mensen een woning willen kopen en dit zorgt weer voor krapte op de huizenmarkt. Dat geldt echter vooral voor bepaalde steden en buurten. Iedereen wil immers in een fijne buurt wonen als het even kan. Daar zijn gelukkig hulpmiddelen voor. Zo is er bijvoorbeeld de buurtscanner. De Buurtscanner laat zien waar het fijn wonen is.

De stijging van de huizenprijzen in 2018 ten opzichte van 2017 bedroeg maar liefst 9%, de verwachtingen voor 2019 liegen er niet om, bank ABN-Amro verwacht een stijging van 6% bovenop de stijging van vorig jaar.

Lage salarissen van docenten
Je hoort en ziet het vaak in het nieuws, docenten die gaan staken omdat zij salarisverhoging willen. Veel mensen begrijpen dit niet en vinden dit onzinnig, maar zo gek is het helemaal niet. De prijzen van veel producten en goederen (en dus ook van huizen waar het hier om draait) stijgen ieder jaar weer, en docenten gaan er nauwelijks of zelfs niet op vooruit. Dit is ook een reden voor veel jonge docenten om een ander vak te kiezen, dit zien we steeds vaker en dit stimuleert dus ook het lerarentekort. Het gemiddelde salaris van een docent in Nederland is €38.000, dit is in principe vrij redelijk. Het gemiddelde salaris van een docent in Duitsland, Zwitserland of Luxemburg ligt hoger, tussen de €50.000 en €70.000. Maar als je kijkt naar Finland, een land dat bekend staat om uitstekend onderwijs, blijkt uit onderzoek dat docenten gemiddeld €.000 per jaar verdienen. Nederland kun je dus zien als een soort ''middenland'' qua salarissen.

Echter de reden tot protesteren voor meer salaris is niet vanwege jaloezie op de Duisters, Luxemburgers of de Zwitsers, maar dit is vanwege het feit dat de salarissen van docenten in deze tijd in Nederland, gewoonweg niet opwegen tegen de forse prijsstijging van de afgelopen jaren.

Deze factoren zorgen ervoor dat dus niet enkel starters, maar ook veel docenten steeds meer moeite hebben met het kopen van een woning, dit is een probleem dat zeker weten ook meer aandacht moet krijgen en aangepakt moet worden. Want als dit zo doorgaat, dan loopt de situatie volledig uit de hand.

VorigeMeer samenwerking nodig tussen scholen en dienstverleners
VolgendeKinepolis nodigt scholen uit voor les in de bioscoop
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter