3 tips voor een duurzame school

Steeds meer scholen zijn actief bezig met duurzaamheid. In de klas leren kinderen hoe ze duurzaam met energie om moeten gaan, maar ook wat er gebeurt als ze dit niet doen. Wilt u uw duurzaamheidsbeleid nog een niveau hoger tillen? Dan geven wij u graag drie tips om uw school om te toveren in een ‘innovator’ op het gebied van duurzaamheid.

Zonnepanelen op het dak
Wilt u duurzame stroom gebruiken op school? Dan kunt u zonnepanelen laten plaatsen op het dak. Zonnepanelen zijn vrij duur in de aanschaf, maar de investering in deze duurzame panelen verdient u wel altijd terug. Heeft u zonnepanelen op het dak van uw school liggen, dan hoeft u geen energie meer af te nemen bij een externe energiemaatschappij. U produceert namelijk uw eigen stroom. Omdat u geen energie meer af hoeft te nemen, bespaart u iedere maand geld. Dit betekent dat u iedere maand een deel van uw investering in zonnepanelen terugverdient.

Goed om te weten: u kunt zonne-energie ook terugleveren. Heeft u zo veel energie opgewekt met uw zonnepanelen, dat u energie over heeft? Dan kunt u deze energie verkopen. Levert u regelmatig energie terug, dan verdient u de investering in uw zonnepanelen nog sneller terug.

Een warmtepomp
Met een warmtepomp kunt u uw schoolgebouw duurzaam verwarmen. Ook kunt u de pomp gebruiken om het water in uw schoolgebouw duurzaam op te warmen. Gebruikt u een warmtepomp in uw schoolgebouw, dan gaat uw gasverbruik aanzienlijk omlaag. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot van uw schoolgebouw beduidend lager en dit is goed voor het milieu.

Vindt u een warmtepomp wat prijzig? Dan kunt u ook een extra zuinige cv-ketel aanschaffen. Een zuinige cv-ketel gebruikt minder energie en ook dit is goed voor het milieu.

Groene energie
Vindt u het plaatsen van zonnepanelen wat heftig en wilt u ook de cv-ketel in uw schoolgebouw niet vervangen? Dan kunt u uw school ook duurzamer maken door groene energie af te nemen. Verschillende energieleveranciers bieden groene energie. Let er daarbij wel op dat écht groene energie uit Nederland komt. De kans is anders groot dat u betaald voor groene energie, maar in werkelijkheid 'vergroende' energie ontvangt. Neemt u groene energie af bij uw energieleverancier, dan hoeft u zelf geen zonnepanelen en/of warmtepomp te plaatsen. Wel kunt u duurzame energie gebruiken in uw schoolgebouw, om het milieu te beschermen voor de volgende generaties.

VorigeCoalitie: rente studielening gaat gewoon omhoog
VolgendeMeisjes doen het beter op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter