NOC*NSF heeft op het ‘’Start to Talk” evenement van het Lanzarote comité van de Raad van Europa aangekondigd samen met Fier een chatfunctie in te richten zodat mensen in gesprek gaan over grensoverschrijdend gedrag in de sport dat zij hebben meegemaakt of waargenomen.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Met de chatfunctie die Fier voor ons gaat verzorgen creëren we voor iedereen die te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport een belangrijke mogelijkheid om daar met anderen over te praten. Niet voor niets maken wij deze samenwerking met Fier bekend tijdens ‘Start to talk”, het evenement dat de Raad van Europa deze dagen in Nederland organiseert. Het starten van een gesprek over wat je overkomt is een van de moeilijkste en tegelijk belangrijkste stappen om te zetten. We verwachten met deze chatmogelijkheid in staat te zijn vooral jongeren de mogelijkheid te geven om een gesprek te beginnen over wat hen is overkomen.”

De samenwerking met Fier is één van de stappen die NOC*NSF onderneemt in het kader van de implementatie van de aanbevelingen van het rapport van commissie de Vries over Seksuele Intimidatie en Misbruik in de sport.

Start to Talk
Naast deze samenwerking is NOC*NSF ook aangehaakt op de Start to Talk campagne van de Raad van Europa en is de internationale bijbehorende campagnefilm in het Nederlands vertaald. Doel daarvan is meer mensen aan te sporen om te praten over seksuele intimidatie en misbruik in de sport, zeker als hen zelf op dit gebied iets is overkomen of men daar weet van heeft bij medesporters.

NOC*NSF stelt zich op als één van de Game Changers in de Start to Talk campagne en Renald Majoor heeft zich als eerder slachtoffer van seksueel misbruik in de sport bereid verklaard één van de Silence Breakers te willen zijn. Samen met Olympisch zilveren medaillewinnares Mélina Robert-Michon presenteerde hij in Den Haag de Silence Breakers en Game Changers van deze campagne.

Samenwerking met Fier
NOC*NSF heeft vandaag op het ‘Start to Talk evenement’ van het Lanzarote comité van de Raad van Europa aangekondigd te gaan samenwerken met Fier. Tijdens dit evenement heeft NOC*NSF met Fier een contract getekend over het afnemen van dienstverlening waar het gaat om een chatfunctie om met mensen in gesprek te gaan over grensoverschrijdend gedrag dat hen is overkomen. Deze chatfunctie gaat NOC*NSF uitbesteden aan Fier.

Anke van Dijke, directeur van Fier: “Grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik kunnen een grote impact hebben. En hoewel er in Nederland veel mogelijkheden zijn om misbruik te melden, maken maar weinig slachtoffers hier gebruik van. Zeker kinderen doen dat niet. Omdat ze zich schamen, het moeilijk vinden om er over te praten of omdat ze bedreigd worden. We zien echter dat slachtoffers van misbruik -kinderen, jongeren én volwassenen- wél gebruik maken van de mogelijkheid om anoniem te chatten. Dus ook kinderen. Dat is vaak een eerste stap om het misbruik te stoppen. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met NOC*NSF.”

Het inrichten van deze chatfunctie is een aanvulling op wat NOC*NSF en de sportbonden doen om mensen te helpen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag in de sport. De chatfunctie van Fier is bereikbaar gedurende de hele avond en nacht, het moment waarop mensen vaak piekeren en mogelijk graag met iemand praten. Fier is bovendien in staat specifieke rapportages op te leveren over gesprekken die gaan over gedrag in de sport.

Fier is een landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties met als opdracht het voorkomen en stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld.

Fier voert momenteel bijna 14.000 chatgesprekken per jaar over grensoverschrijdend gedrag. Zij zijn goed in staat om contact te leggen met jongeren die iets is overkomen. De chatfunctie van Fier wordt gerund door professionals en is ’s avonds van 19.00 uur tot ’s ochtend 06.00 uur bereikbaar.

VorigeGroepsleerkrachten uit Wateringen, Vleuten en Haarlem genomineerd voor prijs
VolgendeHandreiking lerarentekort voor basisscholen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter