Een goede presentatie geven is moeilijk. Je wilt goed over komen, je wilt dat mensen iets opsteken van je verhaal, kortom je wilt indruk maken. In dit artikel behandel ik 7 zaken om presentaties te geven die je onweerstaanbaar maken.

1. Maak mooie slides
Niemand zit te wachten op een Power Point presentatie die vol staat met tekst. Goede en informatieve slides bevatten juist weinig tekst, of beter nog: ze bevatten een visual. Goede en sprekende visuals onthouden mensen namelijk beter.

2. Huur een stemcoach in
Je stemgeluid is belangrijk om goed over te komen bij je publiek en daar kan altijd wat aan verbeterd worden. Huur daarvoor een stemcoach in die precies weet met welk stemgeluid, toon en snelheid je moet spreken.

3. Zorg voor goede catering
Indruk maken op je klanten en mensen een goed gevoel geven tijdens een presentatie doe je door te zorgen voor lekker eten en drinken. Huur een goede cateraar in die lekkere broodjes en een heerlijke lunch kan bereiden en hem ook nog komt bezorgen.

4. Doe iets aan je zenuwen
Op het internet zijn legio artikelen geschreven over hoe je je zenuwen onderdrukt tijdens het geven van een voordracht. Je zenuwen zijn storend als je ademhaling je spraakvermogen overheerst, daar moet je iets aan doen. Hier heb je alvast een aantal tips.

- Bereid je goed voor
- Let op de ademhaling
- Weet dat je er niet zo nerveus uitziet als je misschien denkt

Meer weten over het bedwingen van zenuwen doe je door dit artikel te lezen.

5. Ben eerder dan je publiek
Zorg dat je ruim van te voren aanwezig bent. Dan kun je in alle rust de presentatie nog een keer oefenen in het hol van de leeuw. Je weet dan hoe de zaal eruit ziet, wat voor akoestiek er heerst en waar je zelf gaat staan.

6. Houd rekening met je handen
Je handen zijn een moeilijk item. Wat doe je met ze als je staat te presenteren voor een groep mensen? Als tip kun je aanhouden dat het prettig is om een pen of aanwijsstok in de hand te hebben. Dat scheelt namelijk oncomfortabele momenten wanneer je niet weet waar je je handen moet laten.

7. Zorg voor afwisselende werkvormen
Het is bij een presentatie belangrijk om het publiek afwisselende informatie te tonen. Het ene moment voeg je een fimpje toe en het andere moment een geluidfragment. Je kunt af en toe ook een opdracht geven aan je publiek. Dit alles doe je om de presentatie duidelijker, minder monotoon en dus interessanter te maken.

VorigeCommissie-Dijkgraaf adviseert over krimp in voortgezet onderwijs
VolgendeDag van de Duurzaamheid
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter