Het volgen van een opleiding verrijkt je leven in vele opzichten. Het leren van nieuwe vaardigheden geeft je zelfvertrouwen, je ontmoet weer eens andere mensen en versterkt je positie op de arbeidsmarkt. Een opleiding kost echter geld en dat kan een obstakel zijn om er aan te beginnen. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om een opleiding te bekostigen. Lees snel verder om te ontdekken welke mogelijkheden dat zijn.

Extra geld lenen bij DUO naast je studiefinanciering
Als je nog geen dertig jaar bent, dan kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je moet dan wel een voltijdsopleiding volgen van minimaal één jaar en mag nog niet het maximale recht op studiefinanciering hebben verbruikt. Omdat de studiefinanciering de afgelopen jaren sterk is versoberd, maken de meeste studenten gebruik van het collegegeldkrediet en/of een extra lening. Als je na je studie een lerarenopleiding gaat volgen, dan kun je een jaar extra gebruikmaken van de studiefinancieringsregeling.

Het levenlanglerenkrediet
De overheid ziet graag dat burgers zich blijven ontwikkelen. Daarom is sinds 1 september 2017 het levenlanglerenkrediet ingevoerd. Iedereen tot 55 jaar (die geen recht heeft op reguliere studiefinanciering) kan dit levenlanglerenkrediet aanvragen bij DUO. Tijdens de duur van de studie kun je per jaar maximaal vijf keer het bedrag van het collegegeld of lesgeld lenen. Helaas zijn er opleidingen die (nog) niet onder deze regeling vallen; deze opleidingen vallen er wel onder. Als je een niet-wettelijk erkende opleiding wilt volgen, zal je dus elders geld moeten lenen.

Lenen bij familie en vrienden
Als je opleiding niet langer duurt dan een jaar, dan is geld lenen bij familie of vrienden een optie. De investering betaalt zich immers weer snel terug als je na je opleiding een goed betaalde baan vindt. Bij meerjarige opleidingen lopen de kosten echter al gauw op tot duizenden euro’s en die heb je niet zomaar terugverdiend. Om spanningen in relaties met dierbaren te voorkomen, is het beter om andere financieringsmogelijkheden te zoeken.

Een ruimere bestedingslimiet op je creditcard
Als je een deeltijdopleiding volgt naast je baan, is het meestal goed te doen om een maandelijks bedrag vrij te maken voor je opleidingskosten. Er zullen echter momenten zijn dat je wat krapper bij kas zit, omdat je bijvoorbeeld extra studieboeken moet kopen of omdat er een studiereis op de planning staat. Door de bestedingslimiet van je creditcard te verruimen, geef je jezelf extra speelruimte.

Persoonlijke lening afsluiten
Als je een persoonlijke lening aanvraagt voor je opleiding, dan wordt het geleende bedrag in één keer naar je rekening overgemaakt. Je betaalt dan iedere maand een vast aflossingsbedrag gedurende vijf, tien of vijftien jaar. Een persoonlijke lening levert vergeleken met een doorlopend krediet een overzichtelijke administratie op: je betaalt hiermee namelijk iedere maand een vast aflossingsbedrag, terwijl dit bij een doorlopend krediet verschilt. Dat vaste bedrag betekent dat jij je volle aandacht op je studie kunt richten. Zorg er wel voor dat je bij deze vorm van geld lenen een lage rente kiest, want deze is een stuk hoger dan bij een studielening. Vaak tussen de vijf en twaalf procent.

Doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet kun je naar behoefte geld opnemen binnen de met een kredietverstrekker afgesproken kredietlimiet. Je betaalt uitsluitend rente over het opgenomen bedrag (dit is anders bij een persoonlijke lening). Ook kun je eerder afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen.

VorigeSubsidieregeling lente- en zomerscholen 2018
VolgendeWat verandert er voor het VO in 2018?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter