Tienduizend basisschoolkinderen in Nederland en België starten komende week met de online lessenserie ‘Wetenschapper in de klas’ van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Leerlingen van groep 7 en 8 volgen zeven weken lang online colleges over bijvoorbeeld het heelal, rechten en filosofie. De RUG is de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk programma speciaal voor basisschoolkinderen lanceert.
De kinderen maken in de gratis lessen kennis met de volle breedte van de wetenschap: astronomie, rechten, biologie, psychologie, geneeskunde, filosofie en geschiedenis. In elke les introduceert een wetenschapper met een filmpje zijn of haar vakgebied. Daarna krijgen leerlingen een aantal verwerkingsopdrachten. Leerkrachten kunnen deze opdrachten naar eigen inzicht makkelijk uitbreiden door zelf opdrachten toe te voegen aan het aangeboden materiaal.

Natuurlijke match
De digilessen zijn bedacht door zeven enthousiaste RUG-wetenschappers. Kinderen en wetenschap zijn een natuurlijk match, aldus een van de initiatiefnemers, professor Natasha Maurits: ‘Kinderen willen graag weten hoe iets zit en werkt. Die nieuwsgierigheid hebben wij wetenschappers ook. Bovendien vertellen we graag over ons vak. Met de online lessen komen we bij al die tienduizend kinderen in de klas. Dat zou anders onbetaalbaar en logistiek onmogelijk zijn.’

Junior MOOC
Arjen Dijkstra, coördinator van het project, is erg blij met het grote aantal aanmeldingen. ‘Gratis online colleges voor volwassenen, Massive Open Online Courses (MOOC’s), zijn al een tijd mateloos populair. Dat onze junior-editie nu ook zo aanslaat, overtreft onze stoutste verwachtingen. Inmiddels doen zo’n driehonderd scholen mee, waaronder zelfs een aantal uit Vlaanderen. Daarnaast hebben ruim honderd ouders zich met hun zoon of dochter aangemeld.’

Extra uitdaging
Een van de scholen die zich meteen inschreef is het Comperio college voor hoogbegaafde leerlingen in Wolvega. ‘Ik vind de digilessen een erg goed initiatief’, vertelt groepsleerkracht Ageeth Bos. ‘Op deze manier worden onze leerlingen ook eens door iemand anders uitgedaagd dan door de eigen leerkracht. Daarnaast is het van belang om leerlingen een onderzoekende houding aan te leren. Samenwerking tussen de universiteit en de basisschool is daarvoor erg belangrijk.’

Heelal
Alle tienduizend deelnemers starten volgende week maandag met een les over het heelal door natuurkundige Diederik Roest. De lessenserie eindigt in juni met filosoof Jan Willem Romeijn, die met de leerlingen de kennis uit voorgaande lessen in twijfel trekt met de vraag “Wat weten we nou eigenlijk?” Leerkrachten kunnen zich nog steeds met een klas opgeven, maar leerlingen kunnen ook samen met hun ouders meedoen.

Praktische informatie
De inschrijving voor de lessen blijft open tot 10 april. Op 4 april gaan de lessen van start. Deelname is gratis. Het is zowel voor docenten als voor individuele leerlingen met begeleiding mogelijk om in te schrijven. Opgave gaat via www.rug.nl/basisscholen.

VorigeMediawijsheid, waar heb je het over?
VolgendeMinister Bussemaker reikt 200e Promotiebeurs voor leraren uit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter