De wereld digitaliseert en een ouwenoude traditie digitaliseert mee. Zakgeld anno 2017 wordt wekelijks bijgeschreven op de rekening en kinderen betalen cashless of met hun pincode. Voor kleine kinderen tot 12 jaar is een ouderwetse spaarpot nog een goed idee. Digitaal geld spreekt niet tot de verbeelding. Vanaf 12 jaar krijgen ze veelal de beschikking over een pinpas en met een app op hun telefoon kunnen ze zelf hun geld beheren. Gaan ze studeren dan hebben ze behoefte aan een creditcard voor dure aankopen, autohuur of online activiteiten. Een prepaid creditcard waar je als ouders een vast bedrag per maand op stort is dan een goed idee.
• Tot 12 jaar: contant zakgeld voor in de spaarpot.
• Van 12 tot 18 jaar: een rekening met een pinpas waar elke week het zakgeld op wordt bijgeschreven.
• Vanaf 18 jaar: een prepaid creditcard waar elke maand een vast bedrag op wordt gestort.

Zakgeld anno 2017 voor jonge kinderen
Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen de verschillende munten herkennen. Dit is een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Al zullen ze in het begin nog niet doorhebben dat één briefje van 5 euro meer waard is dan 10 muntjes van 20 cent. Jonge kinderen zijn er daarom bij gebaat om contant zakgeld te krijgen om zo de waarde te leren herkennen.

Op jonge leeftijd zullen ze het geld direct willen uitgeven. Pas als ze iets ouder worden komt het besef dat als je een paar weekjes wacht, je opeens een veel duurdere doos Lego kunt kopen. Op deze leeftijd is het daarom moeilijk uit te leggen dat ze moeten sparen om bijvoorbeeld cadeautjes voor jarige vriendjes te kopen. Beter kun je als ouder het bedrag dat je jonge kinderen geeft, baseren op hun eigen kleine uitgaven. Op latere leeftijd is het juist wel een goed idee om ze alles zelf te laten betalen, zodat ze een goed besef van geld krijgen.

Zakgeld voor middelbare scholieren
Zodra kinderen 12 jaar zijn, krijgen ze van de bank een pinpas tot hun beschikking. Vanaf deze leeftijd kun je een automatische bankoverschrijving instellen zodat ze elke week op dezelfde dag hun zakgeld krijgen. Ook een fijne ontwikkeling voor ouders met meerdere kinderen, niet meer elke week al je muntjes opsparen om zo ieder kind zijn zakgeld te kunnen geven. Kinderen van deze leeftijd kunnen ook via hun mobiel internetbankieren. Met een app kunnen ze zelf bijhouden hoeveel geld er op hun rekening staat. Tegenwoordig kunnen ze op bijna alle scholen enkel cashless betalen. Geef je ze contant geld dan kunnen ze op school nooit een broodje kroket/Mars kopen (misschien ook wel en goed idee). Ook sportverenigingen hanteren veelal enkel cashless betalingen, dus ook hier kunnen ze enkel met hun pinpas uit de voeten. Hebben ze toch een keer behoefte aan contant geld dan moeten ze geld opnemen bij een pinautomaat.

Zakgeld voor studenten
Studeren betekent financieel grote veranderingen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun studiegeld. Dit moeten ze lenen bij de bank. Een gewone creditcard zit er voor deze groep niet in aangezien ze geen vast inkomen hebben. Echter dit is wel een leeftijd dat een creditcard eigenlijk onmisbaar is. Online activiteiten zoals abonnementen voor bepaalde websites die ze voor hun studie nodig hebben vragen vaak een creditcard als betaalmiddel. Waarschijnlijk willen ze ook weleens met vrienden een auto huren om op stap te gaan. Ook voor autohuur heb je een creditcard nodig.

De oplossing is een prepaid creditcard waar je als ouders elke maand een bedrag op stort. Zo’n kaart biedt dezelfde voordelen als een gewone creditcard. Zo zijn de aankopen die je betaalt met een prepaid creditcard automatisch verzekerd en je hebt aflevergarantie. Wordt je aankoop niet geleverd, dan betaal je uiteindelijk niet voor het product. Aanvragen ervan kan via een site waar ze prepaid creditcards vergelijken.

Met een prepaid creditcard voorkom je dat het zakgeld terecht komt tussen alle andere verdiensten. Zo blijft het zakgeld een soort exclusief extraatje voor je kind. Ook hier geldt weer dat hij/zij kan sparen om zo een grotere aankoop te kunnen doen.

Hoeveel zakgeld geef je je kind?
Dit is altijd een lastige, echter een mooie houvast bieden de richtlijnen van het Nibud. Hier zie je wat een scholier gemiddeld aan zakgeld krijgt. Het bedrag dat je uiteindelijk geeft aan je kind is afhankelijk van:
• Hoeveel wil en kan je je kind geven.
• Wat moet je kind ervan betalen?

Vanaf 12 jaar kun je met je kind afspreken dat hij alles (met uitzondering van kleding en schoenen) zelf moet betalen. Cadeautjes, OV, drankjes bij de voetbal etc. Op deze manier leert hij/zij snel dat je niet alles kunt uitgeven. Als je niet naar de verjaardag van je beste vriendinnetje kunt omdat je geen geld hebt voor een cadeautje, is het uitgeven van al het zakgeld snel afgeleerd. Probeer te voorkomen dat je als ouder bijspringt als het zakgeld op is. Je wilt als ouder dat ze later financieel gezond leven en geen torenhoge schulden maken. Anno 2017 geldt voor zakgeld nog steeds: jong geleerd, is oud gedaan.

VorigeVijf tips voor het organiseren van een schoolreisje
VolgendeHoogbegaafdheid op de middelbare school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter