Drieënzestig procent van de startende onderwijzers en leraren in het basis- en voortgezet onderwijs denkt er wel eens aan het onderwijs te verlaten, waarbij de hoge werkdruk algemeen als belangrijkste reden wordt aangegeven. Dit blijkt uit onderzoek dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) en De Groene Golf (de jongerentak van de AOb) hebben uitgevoerd, in samenwerking met het NCRV-programma Altijd Wat. De werkdruk wordt volgens de bijna 850 ondervraagde docenten vooral veroorzaakt door administratie, niet-lesgebonden taken en leerlingen met speciale zorg. Ondanks de werkdruk geven beginnende leraren hun baan gemiddeld toch het cijfer 7.2

Zo’n veertig procent van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs vinden dat ze slecht zijn voorbereid op het eerste jaar voor de klas. Meer dan negentig procent van de ondervraagde docenten geeft aan behoefte te hebben aan begeleiding in het eerste jaar voor de klas maar die blijkt er lang niet altijd te zijn. In het basisonderwijs werd de helft van de ondervraagde docenten niet begeleid, in het voortgezet onderwijs is dat twintig procent.

“Dat zijn cijfers waar je verdrietig van kan worden”, zegt Jan Willem Hengeveld, voorzitter van de Groene Golf. “We hebben te maken met een groep enthousiaste docenten, die vol energie klaar staat om te beginnen maar in de eerste paar jaren teleurgesteld raken in het onderwijs, en dat is zonde.”

Eind vorige maand maakten de minister en staatssecretaris van Onderwijs bekend €1,2 miljard in het onderwijs te investeren voor onder meer een betere begeleiding van startende docenten. Paul van Meenen, kamerlid voor D66, is niet onder de indruk: “Het zijn geen nieuwe plannen, het is opgewarmde prak die al dateert van het regeerakkoord. Er komt feitelijk voor onderwijs geen euro bij, er wordt een soort balletje balletje met onderwijsgeld gespeeld.”

Op dit moment is er een hoge uitval onder de startende docenten. Een kwart van de starters zwaait binnen vijf jaar na het afstuderen af. Doordat veel oudere leraren over een paar jaar met pensioen gaan, kan die uitval verkeerd uitpakken. Als de trend van afvallers doorzet, dan ontstaat er in 2020 een tekort van zo’n 5000 docenten in het basisonderwijs.

Altijd Wat van de NCRV, dinsdag 9 september, NPO 2, 20.30 uur.

De exacte resultaten van de enquête staan op de site van de Algemene Onderwijsbond. Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Thijs den Otter van de Algemene Onderwijsbond 06 46 22 88 60 - tdotter@aob.nl

Vorige30 miljoen kinderen gaan niet naar school door conflicten en rampen
VolgendeTrouw: 'Politiek houdt onderwijs in de tang'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter