De Anne Frank Stichting presenteert vandaag het educatieve stripboek Nieuwe vrienden voor leerlingen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Het stripboek vertelt het verhaal van Alex die van een dorp naar de stad verhuist en zich staande moet houden in een nieuwe buurt en op een nieuwe school. De strip speelt zich af in de hedendaagse Transvaalbuurt in Amsterdam, met verwijzingen naar de Joodse geschiedenis van de buurt, en schetst situaties waar jongeren zich in herkennen. Met het stripboek en de daarbij ontwikkelde educatieve materialen wil de stichting jongeren laten nadenken over de thema’s identiteit, vriendschap, vooroordelen en discriminatie. Tekenaar Eric Heuvel en scenarist Frank Jonker reiken de eerste exemplaren uit aan leerlingen en docenten van basisschool De Kaap in Amsterdam.

Leerlingen maken in Nieuwe vrienden kennis met Alex. Hij is tegen zijn zin met zijn vader naar Amsterdam verhuisd. Hij mist zijn overleden moeder, zijn vrienden en zijn voetbalteam. Als zijn nieuwe klasgenoten horen dat hij uit een klein dorp komt, wordt hij uitgelachen. Hij vraagt zich af of hij hier wel nieuwe vrienden zal krijgen. Na school zwerft hij door de buurt en ziet hij een van de meisjes uit zijn klas stiekem een oud gebouw binnengaan. Wat heeft deze Aylin te verbergen? En welk geheim uit de Tweede Wereldoorlog herbergt het gebouw? Wanneer Alex, Aylin en hun klasgenoten op excursie naar Berlijn gaan zet dit de onderlinge verhoudingen onder druk, totdat...

De Anne Frank Stichting deed in samenwerking met tekenaar Eric Heuvel eerder goede ervaringen op met educatieve stripboeken over complexe thema’s, gerelateerd aan het levensverhaal van Anne Frank. In 2003 met het stripboek De Ontdekking over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 2007 met het stripboek De Zoektocht over de Jodenvervolging. “Leerlingen lazen het stripboek ‘De Zoektocht’ ademloos. Het was nog nooit zo stil in de klas”, aldus een docent van het VMBO-t destijds.

De ontwikkeling van Nieuwe vrienden en de bijbehorende educatieve materialen voor groep 8 (basisonderwijs) en klas 1 (voortgezet onderwijs) is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van woningbouwcoöperatie Ymere, Coöperatiefonds Rabobank Amsterdam, Nationaal Comité 4 en 5 mei en SNS Reaal Fonds. Ruim 700 leerlingen en hun docenten en jongerenwerkers hebben tijdens de ontwikkeling van het stripboek meegelezen en adviezen gegeven.