Maandag 13 januari krijgen 28 basisscholen, 36 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs het predicaat Excellente School 2013. Ze ontvangen dit uit handen van minister-president Rutte en staatssecretaris Dekker tijdens een feestelijke ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het is het tweede jaar op rij dat de predicaten worden uitgereikt. Dit jaar hebben 141 scholen zich hiervoor aangemeld. Een jury van experts uit de onderwijspraktijk onder voorzitterschap van prof. dr. Fons van Wieringen (oud-voorzitter van de Onderwijsraad) heeft de scholen bezocht en beoordeeld. Maandag horen zij of ze zich Excellente School 2013 mogen noemen.
Speciaal onderwijs

De scholen die het predicaat krijgen, komen uit het hele land en zijn van uiteenlopende signatuur. Dit jaar komen voor het eerst ook scholen in het speciaal basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs voor een predicaat in aanmerking.
Van goed naar excellent onderwijs

De uitreiking van de predicaten past voor staatssecretaris Dekker in de ambitie uit het regeerakkoord om van goed naar excellent onderwijs te komen. 'Het verschil tussen goed en excellent onderwijs wordt vooral door de school gemaakt. Als je leerlingen van vergelijkbare scholen naast elkaar zet, dan zie je dat de leerlingen van de ene school het soms beduidend beter doen dan die van de andere. Excellente scholen verdienen het om in de schijnwerpers te worden gezet. Zij zijn een voorbeeld voor andere scholen.'
Scholen leren van elkaar

Adel verplicht: scholen die vorig jaar het predicaat ontvingen, hebben binnen het project ‘Scholen leren van elkaar’ hun kennis gedeeld met andere scholen, zodat ook zij hier wijzer van kunnen worden.
Onderscheidende scholen

Excellente scholen zijn scholen die over de volle breedte goede resultaten halen, zowel op kernvakken als daarbuiten. Daarnaast spelen de omstandigheden waaronder een school werkt een belangrijke rol. Ook is de wijze waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied een belangrijk criterium, zoals de aandacht voor leerlingen die het erg goed doen of voor leerlingen die juist extra ondersteuning in de klas nodig hebben.
Naar internationaal voorbeeld

Nederland treedt met de aandacht voor excellente scholen in het voetspoor van landen om ons heen. In Duitsland bestaat sinds 2006 de Schulpreis voor uitzonderlijk goede scholen. De Verenigde Staten kennen sinds 2002 Blue Ribbon Schools, een onderscheiding in het bijzonder voor scholen die ondanks moeilijke omstandigheden uitstekende resultaten boeken. De Britse Onderwijsinspectie geeft sinds jaar en dag de kwalificatie Outstanding aan scholen die zich sterk positief onderscheiden. Ook in Nederland zal het oordeel van de Inspectie op termijn worden uitgebreid met het oordeel goed of excellent. Het predicaat Excellente Scholen vormt hiervoor een opmaat.

Vorige12 scholen starten met tweetalig primair onderwijs
VolgendeCommerciële trainingen Citotoets: 'diep triest'
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter