De elf Steve Jobsscholen die vanaf augustus van start gaan, kunnen rekenen op grote steun in de Tweede Kamer. Op deze scholen krijgen alle leerlingen vanaf 4 jaar een iPad. De kinderen mogen grotendeels zelf bepalen wat ze willen leren en wanneer. Het virtuele leren staat centraal, docenten hebben een coachende rol.

Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat op de PVV na zo goed als alle partijen enthousiast zijn over het initiatief. De VVD vindt dat 'het onderwijs niet stil kan staan terwijl de wereld om ons heen aanzienlijk verandert, met name op het gebied van technologie'. SP-woordvoerder Jasper van Dijk denkt dat iPads helpen om onderwijs meer af te stemmen op individuele leerlingen. 'Laten we eerlijk zijn: dat klassikaal woordjes stampen van vroeger heeft zijn beste tijd gehad.' 50Plus spreekt van 'een uitstekend idee om Nederland internetland nummer één te maken.'

Studiehuis-concept
Critici zien in de plannen van de Steve Jobsscholen veel overeenkomsten met het omstreden Studiehuis-concept dat middelbare scholen invoerden vanaf eind jaren negentig. Ook toen gingen leerlingen zelfstandig werken achter computers en kregen leraren een rol als coach.

'Blijkbaar zijn we nu alweer vergeten op wat voor deceptie dat uitliep', zegt PVV-kamerlid Harm Beertema, die zelf 34 jaar in het onderwijs werkte. 'Leerlingen zaten de hele dag te gamen en leraren mochten hun kennis niet meer overdragen. Met de Steve Jobsscholen trappen we weer in die val, deze keer met iPads en met nog jongere kinderen als slachtoffers. Al dat gezeur over de Einsteingeneratie. Kom op zeg, alsof er een nieuwe mens is opgestaan.'

Opiniepeiler Maurice de Hond, een van de drijvende krachten achter de Steve Jobsscholen, stelt dat de iPad in de drie jaar dat hij bestaat 'een kleuterrevolutie' heeft ontketend. Door zijn touchscreen en intuïtieve gebruik groeien jonge kinderen op met het apparaat en de mogelijkheden van digitale media. Hij vindt dat scholen nadrukkelijk moeten inzetten op '21st century skills'. Het leren van krulletters hoort daar bijvoorbeeld niet bij, blind typen met tien vingers wel.'