Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs overdrijft het aantal zorgleerlingen. En de Onderwijsinspectie rekent verkeerd. Daardoor lijken de cijfers over zorgleerlingen alarmerender dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenkrant 7Days. SP-Kamerlid Manja Smits stelt Kamervragen over de verkeerde cijfers. 'Het is niet de eerste keer dat de minister zo goochelt met cijfers. Ik word er helemaal gestoord van.'

De rekenfout van de Onderwijsinspectie kan simpel geïllustreerd worden. Stel: je hebt tien jongeren. Je vraagt wie wel eens bier gedronken heeft. Vier jongeren steken hun vinger op. Dan vraag je wie wel eens wijn gedronken heeft. Drie jongeren steken hun vinger op. Daarbij zijn er twee die ook al hun vinger opstaken bij de bier-vraag. Hoeveel van de tien jongeren hebben wel eens alcohol (bier of wijn) gedronken?

Juist, vijf. Maar als je het de Onderwijsinspectie vraagt, is het antwoord zeven. Tenminste: als ze de methode gebruiken die ze ook nemen om uit te rekenen hoeveel zorgleerlingen er in Nederland zijn. De Onderwijsinspectie telt bijvoorbeeld leerlingen die leerwegondersteuning krijgen of in het praktijkonderwijs zitten op bij leerlingen die extra steun krijgen in de vorm van een rugzakje. Terwijl er 5322 leerlingen zijn die met een rugzakje in het praktijkonderwijs zitten of leerwegondersteuning hebben en dus dubbel geteld worden.

De minister gebruikt deze verkeerde cijfers in haar brief aan de Kamer over passend onderwijs. Daarnaast gebruikt ze misleidende cijfers in een nieuwsbericht op haar eigen website. Daarin staat: 'Het huidige systeem barst uit zijn voegen. Het aantal kinderen dat een label opgeplakt krijgt omdat er iets met hen is, is de afgelopen jaren met maar liefst 65% gegroeid. Inmiddels gaat het om 10% van de leerlingen in het basisonderwijs en bijna 20 % in het voortgezet onderwijs.' Maar de stijging van 65% gaat alleen over leerlingen die zware zorg krijgen. Het totale aantal zorgleerlingen (lichte en zware zorg) is met ongeveer 17 procent gestegen.

Tweede Kamerlid Manja Smits (25) van de SP gaat de minister Kamervragen stellen over deze cijfers.

VorigeJongens vinden huismannen sulletjes
VolgendeIPON2011 Onderwijs in de 21e eeuw
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter