Een carrière in de kinderopvang begint met de juiste opleiding

De kinderopvang kampt, net als het onderwijs, met een groot tekort. Volgens rapporten van de Brancheorganisatie Kinderopvang gaat het om een tekort maar liefst 20.000 medewerkers in 2025. De verwachting is dat deze aantallen in 2026 iets gaan stabiliseren. Een opleiding tot pedagogisch medewerker biedt daarom toegang tot een sector met erg veel werkgelegenheid. En omdat de tekorten zo hoog liggen, zijn deze ook niet zomaar weggewerkt. De verwachting is daarom dat zowel de werkgelegenheid als het aantal openstaande vacatures in de kinderopvang ook in de toekomst hoog blijven. Dat maakt een opleiding pedagogisch medewerker een slimme keuze.

Een opleiding tot pedagogisch medewerker

Een opleiding tot pedagogisch medewerker (meestal mbo-niveau 3 of niveau 4), duurt twee tot drie jaar en bestaat uit een combinatie van theorie met praktijk. Tijdens deze opleiding leren studenten over de ontwikkeling van kinderen in de leeftijden van 0 tot 12 jaar, pedagogiek, communicatie en activiteitenplanning. Studenten doen daarnaast vaak minimaal 20 uur per week (werk)stage op een kinderdagverblijf, kindcentrum of BSO. Met een BOL-opleiding krijg je iets meer theorie mee. Met een BBL pedagogisch medewerker bestaat de week uit vier dagen werken en één dag school. Je krijgt daar dus minder theorie en meer praktijkervaring mee. De vierdaagse werkweek tijdens een BBL-opleiding wordt overigens in veruit de meeste gevallen gewoon netjes betaald. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is in alle gevallen verplicht wanneer je aan de gang wilt gaan in de kinderopvang. Dat geldt ook wanneer je stage wilt gaan lopen in de kinderopvang.

De rol van een pedagogisch medewerker

Het werk van pedagogisch medewerkers bestaat uit het verzorgen van een veilige en inspirerende omgeving op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of bso’s. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten, maar volgen ook de ontwikkeling van kinderen en onderhouden contact met ouders. Het werk is erg breed, maar omvat vooral begeleiding van groepen en de planning van dagelijkse taken. Daarnaast is het samenwerken met collega’s niet alleen erg belangrijk, maar ook praktisch noodzakelijk om tot een gestructureerde en interessante dagindeling te komen.

Toekomstperspectieven in de kinderopvang

Met een mbo-diploma kun je direct starten bij organisaties zoals Humankind, Daarnaast kun je ervoor kiezen verder te specialiseren voor bijvoorbeeld babygroepen of bso-coördinatie. Een hbo-opleiding Pedagogiek leidt naar functies zoals vestigingsmanager. Volgens het UWV vindt 90% van de afgestudeerden pedagogisch medewerkers binnen zes maanden een baan. Digitale tools voor oudercommunicatie worden steeds meer gebruikt, maar persoonlijk contact met kinderen blijft cruciaal.

VorigeNOS 80 jaar Onafhankelijkheid Indonesië
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter