Digitaal lesgeven op school steeds vaker de norm

Waar we vroeger op school het grootste deel en zeg maar gerust, alles schriftelijk deden, is dit tegenwoordig allang niet meer het geval. Steeds meer scholen stappen over op digitaal lesgeven, waarbij laptops, tablets, en online platforms de schriften en boeken zoals we deze al tientallen jaren kennen, vervangen. Voor velen klinkt dit als een logische stap in een wereld die steeds digitaler wordt, maar voor zowel ouders als leerlingen kan deze verandering een behoorlijke aanpassing zijn. Je kunt je voorstellen dat er ook een hele hoop ouders zijn die hun kinderen het liefst zo lang mogelijk bij een tablet uit de buurt. Toch ontkom je er bijna niet meer aan en is het vaak verstandiger om hierin mee te gaan, zodat je er ook grip op houdt.

De voordelen van digitaal lesgeven op scholen

Digitaal lesgeven biedt tal van voordelen die zowel leerlingen als docenten ten goede komen. Door de inzet van digitale tools kunnen leerlingen op een interactieve en gepersonaliseerde manier leren. Ze hebben toegang tot een schat aan informatie en kunnen op hun eigen tempo werken. Ook docenten profiteren van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker feedback geven, diverse lesmethoden toepassen en de betrokkenheid van leerlingen vergroten door gebruik te maken van een digibord voor een klaslokaal. Daarnaast bereidt digitaal onderwijs leerlingen beter voor op een toekomst waarin digitale vaardigheden steeds belangrijker worden.

De impact op het traditionele onderwijs

De opkomst van digitaal lesgeven heeft een ingrijpende verandering teweeggebracht in het traditionele onderwijs. Waar vroeger de leraar centraal stond en het bord de belangrijkste bron van informatie was, is de rol van de docent nu meer die van coach en facilitator. Leerlingen zijn actiever betrokken bij hun eigen leerproces en kunnen op een meer gepersonaliseerde manier kennis opdoen. Dit betekent echter niet dat traditionele onderwijsmethoden volledig overbodig zijn. Integendeel, een goede balans tussen digitale en traditionele elementen is vaak de sleutel tot succesvol onderwijs. De uitdaging ligt erin om beide werelden op een zinvolle manier te combineren. Het is dus ook logisch dat het ook voor docenten even wennen is, vooral wanneer ze jaren op de traditionele manier hebben lesgegeven. Gelukkig geldt dit voor de leerlingen in mindere mate, aangezien ze zich een stuk makkelijker kunnen aanpassen.

De rol van een docent

De rol van de docent is door de digitalisering aanzienlijk veranderd. Van een traditionele kennisoverdrager is de docent meer een coach en begeleider geworden. In plaats van alleen maar informatie over te brengen, stimuleren docenten leerlingen om zelfstandig te leren en problemen op te lossen. Ze begeleiden leerlingen bij het gebruik van digitale tools en platforms, en zorgen voor een persoonlijke leeromgeving. Daarnaast is de docent ook een facilitator van samenwerking en communicatie tussen leerlingen. Door de inzet van digitale technologieën kunnen leerlingen op verschillende manieren met elkaar samenwerken en van elkaar leren. De kans dat je over een aantal jaren nog uit een boek wat leert, is dus vrij klein.

VorigeWat te doen bij arbeidsongeschiktheid als docent?
VolgendeSt. Vitus uit Winschoten is de meest mediawijze klas van Nederland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter