Energie besparen in het klaslokaal, vier handige tips

In een gemiddeld klaslokaal wordt dagelijks behoorlijk wat energie verbruikt. Dat heeft veel impact op het milieu en zorgt al gauw voor hoge energiekosten. Het is daarom voor de school een stuk beter om hier zo veel mogelijk op te besparen. Daar zijn gelukkig makkelijke manieren voor. In dit artikel geven we vier handige tips. Tip 1,2 en 3 zijn maatregelen die geld kosten. Het is daarom handig om met de directie te bespreken of hier budget voor is.

Tip 1. Gebruik LED-lampen en bewegingssensoren

Hangt er verouderde tl-verlichting in het lokaal? Die kan worden vervangen door energiezuinige LED verlichting. Deze kan gewoon in de bestaande buis worden bevestigd. Om nog meer te besparen kan je ook de verouderde tl-buizen vervangen door LED-buizen. LED verlichting verbruikt niet alleen zo’n negentig procent minder stroom dan gloei- en halogeenlampen, maar geeft ook nog eens meer en feller licht.

Door LED-buizen met een bewegingssensor te kiezen, zorg je ervoor dat het licht alleen aan is als er iemand in de ruimte is en brandt het dus nooit voor niets. Probeer jij een verschil te maken in het energieverbruik van je lokaal? Ga dan eens samen met de directie het verbruik van de energie vergelijken met voorheen. Zo kan je zien wat wel of juist niet werkt!

Tip 2. Zorg voor een goede ventilatie

Goede ventilatie zorgt niet alleen voor voldoende gezonde en frisse lucht in het klaslokaal, maar ook dat de verwarming minder hard hoeft te werken. Door ventilatie is het namelijk minder vochtig en is er meer droge lucht. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Het is natuurlijk wel belangrijk om de ruimte op de juiste manier te ventileren. Dit gebeurt meestal met ventilatieroosters en door extra te luchten, maar dat kost vaak juist wel veel energie. Het is daarom beter om in elk lokaal een ventilatiesysteem met warmteterugwinning te gebruiken, zodat er geen kostbare energie verloren gaat. Er zijn speciale ventilatiesystemen voor scholen, die aangepast kunnen worden aan de ruimte en heel stil zijn, zodat leerlingen er geen last van hebben.

Tip 3. Kies voor een thermostatische radiatorkraan met begrenzer

Het komt nog weleens voor dat de radiatorkraan van de thermostaat helemaal openstaat, waardoor de verwarming de hele dag op de hoogste stand staat. Dat kost natuurlijk veel energie en kan ook al gauw flink in de kosten lopen.

Dat kan je voorkomen met een thermostatische radiatorkraan met begrenzer. Hiermee kan je zelf de maximumtemperatuur van de thermostaat bepalen en een hoop energie besparen. Je kan ook kiezen voor een zone-thermostaat en zo de temperatuur apart per ruimte instellen. Met een zone-thermostaat kan je bijvoorbeeld ook instellen dat de thermostaat op een gewenst tijdstip aan- en uitgaat.

Tip 4. Maak leerlingen bewust van het belang van energiebesparing

Maak leerlingen bewust van het belang van energiebesparing in het klaslokaal. Misschien dat je met de klas samen tot creatieve oplossingen kan komen! Bijvoorbeeld door warme truien te dragen en dekentjes in de klas te leggen als het koud is. Zo hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Door de leerlingen erbij te betrekken kan je ze op een leuke manier meer leren over het belang van duurzaamheid en energiebesparing. Zo kunnen jullie samen energie én kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere toekomst.

VorigeHoe werkt Link Building ook alweer?
VolgendeDebat Red het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter