Het is weer tijd voor de belastingaangifte: denk vooral hier aan

Sommigen kijken er maanden naar uit, anderen vrezen de datum van 1 maart al een tijdje. Vanaf die dag kan er aangifte voor de inkomstenbelasting worden gedaan. Het is voor iedereen een spannend moment. Krijg je geld terug of moet je nog wat terugbetalen? En hoeveel is dat dan? Om de afrekening zo gunstig mogelijk te krijgen, is het zaak om van alle regels op de hoogte te zijn. De Belastingdienst doet al wel iets voor je, maar zeker niet alles. In dit artikel staan 5 zaken om aan te denken bij de aangifte van de inkomstenbelasting.

Internationaal actief?

Er zijn genoeg mensen die deels in het buitenland actief zijn. Of die in het buitenland wonen, maar in Nederland werken. Dan heb je met andere regels te maken dan wanneer je ‘gewoon’ in Nederland woont en werkt. Het is in dat geval slim om een expert in te schakelen die je internationaal belastingadvies kan geven. Je bespaart er een hoop tijd mee, omdat je zelf niet alle regeltjes op internet hoeft op te zoeken. En uiteindelijk bespaar je er hoogstwaarschijnlijk ook geld mee.

Kijk naar de aftrekposten en regelingen

De meeste mensen zijn beperkt op de hoogte van aftrekposten en regelingen waar gebruik van kan worden gemaakt. Het zou zonde zijn als je minder geld terugkrijgt, omdat je een aftrekpost laat liggen. Dit is dan ook een extra reden om fiscaal advies te vragen.

Daarbij maakt het niet eens uit of je (deels) ondernemer bent of particulier. Er zijn voor iedereen regelingen. Een goede fiscaal adviseur zoekt uit waar je nog een klein slaatje uit kunt slaan.

De optie middeling

Deze optie is handig voor mensen die een wisselend inkomen hebben. Dan wordt er een gelijke verdeling van je inkomen over de laatste drie jaar gemaakt. Het zou kunnen dat daar een belastingvoordeel uit ontstaat. Als dit het geval is, met een drempel van 545 euro, krijg je het verschil terug. Dit is vooral belangrijk voor mensen die minder zijn gaan werken, zijn gestopt of gestart of werken als freelancer. Voor diverse docenten is dit interessant om naar te kijken.

Toeslagen

Toeslagen zijn belangrijk als je aangifte van de inkomstenbelasting gaat doen. Er zijn allerlei toeslagen, onder meer voor de huur van je woning, voor zorg en indien van toepassing de kinderopvang. Je inkomen bepaalt de hoogte van de toeslag. Houd er rekening mee dat je vermogen ook een rol kan spelen. Online kun je eenvoudig berekenen voor welke toeslag je in aanmerking komt.

Tijdgebrek? Vraag uitstel

Het is een lastige en tijdrovende klus om de belastingaangifte goed in te vullen. Een fiscaal adviseur kan dit overnemen, maar deze optie kost geld. Bovendien zijn de maanden maart tot en met juni erg druk voor ze. Gelukkig heb je het recht om om uitstel te vragen. Via de site van de Belastingdienst kun je dit doen. Binnen drie weken krijg je te horen of je aanvraag is goedgekeurd.

Vorige210 miljoen euro voor groei publiek private samenwerking in beroepsonderwijs
VolgendeLerarenbeurs verlengd tot 15 mei
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter