Nieuwe opleiding biedt unieke kans om financiële sector in de praktijk te ontdekken

In een krappe arbeidsmarkt is het aantrekken van jong talent voor veel bedrijven een uitdaging. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor de financiële sector en het verzekeringswezen, bedacht een aantal ondernemers jaren geleden een opleiding. Deze opleiding krijgt in 2024 een nieuwe doorstart: FinFuture, een mbo-traineeship waarbij werken en leren wordt gecombineerd.

FinFuture is een BBL mbo4+ opleiding van twee jaar. Studenten gaan 1,5 dag per week naar school (bij Vonk in Schagen) en werken drie dagen per week bij een bedrijf uit de financiële sector. De vernieuwde samenwerking bestaat uit Vonk en zes bedrijven werkzaam in de financiële branche in Noord-Holland.

Doorstart

De oorsprong van de opleiding ligt een tiental jaren eerder, toen onder meer de Rabobank, de Van der Voort Groep, Verheul en een aantal andere bedrijven samen met het ROC een bedrijfsschool startte voor de financiële sector in Noord-Holland. Met twee klassen van twintig studenten per jaar werd een tweejarige BBL-opleiding aangeboden waarin studenten de geleerde theorie direct toepasten in de financiële adviespraktijk.

Nieuwe koers

Met de fusie tussen ROC Kop van Noord-Holland en het Clusius College tot Vonk, is ook bij de bedrijfsschool gekozen voor een nieuwe koers: een traineeship van twee jaar met een werken-leren programma. Bij elk van de zes bedrijven voeren de studenten uiteenlopende taken uit die in moeilijkheidsgraad oplopen. “Hierdoor krijgt de opleiding het karakter van een traineeship”, aldus Ellen Blom van Univé Noord-Holland. “Trainees leren alle aspecten van de financiële branche kennen en ervaren wat het beste bij ze past. Bij welke van de zes bedrijven de trainees willen werken, wordt in samenspraak met de studenten bepaald. Binnen ieder bedrijf is er een betrokken begeleider. We investeren veel tijd hierin en de trainees krijgen een salaris en vergoeding van de studiekosten. We hopen natuurlijk dat de trainees die bij ons beginnen, na die twee jaar met veel plezier bij ons blijven werken.”

Krachten bundelen

“De oude succesformule is hiermee op een nieuwe moderne leest geschoeid,” aldus André Vendrig namens Verheul-Alpina Groep. “Dit werkt alleen als meerderebedrijven uit de financiële branche met het onderwijs samenwerken. De kartrekkers van de nieuwe koers zijn Verheul-Alpina Groep, BB Assurantie Service, SNS Bank, VKG Hoorn, Camperverzekerd en Univé Noord-Holland. Volgend jaar willen we starten we met de accountancy branche op dezelfde wijze.”

Leren on the job

“Je leert het financiële adviesvak het beste on the job”, zegt André Vendrig. “Daarom is deze constructie zo goed. Wat de jongeren op school leren, kunnen ze dezelfde week nog in de praktijk brengen en vice versa. Hiermee versnelt het leren enorm.” Blom vult aan: “Naast algemene vakken als Nederlands en Engels krijgen de studenten juridische en financiële vakken. De mbo-niveau 4 opleiding verdient zijn plus doordat ook de Wft-certificering binnen de opleiding valt. Wft staat voor Wet financieel toezicht en iedereen die in de financiële branche wil werken heeft een of meer Wft-certificaten nodig. De leerstof is best pittig maar Herman de Groot, docent aan Vonk, komt zelf uit de verzekeringsbranche en krijgt met zijn ervaring en toewijding iedere student enthousiast. Hij heeft al vele leerlingen aan een Wft- en andere diploma’s geholpen.”

FinFuture start in februari 2024 en biedt twintig studenten plek binnen deze gecombineerde werk-leer-opleiding. Aanmelden kan tot 15 januari 2024, er zijn maximaal 20 plaatsen. Kijk voor meer informatie op de website van Finfuture.

VorigeMeest mediawijze klas van Nederland komt uit Naaldwijk
VolgendeDe voor- en nadelen van solliciteren via een uitzendbureau
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter