Knutselen in de klas

Nu alle scholen weer open zijn, kunnen vooral de leerlingen op de basisschool weer helemaal los op artistiek gebied. Thuis ontbreekt het leerlingen vaak aan de benodigdheden om dit te doen. Dat deze leerlingen nu weer naar school kunnen, biedt hen ook de mogelijkheid hen artistiek talent verder te ontwikkelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op twee manieren om artistiek talent van leerlingen te vinden en/of verbeteren, die doorgaans door leerlingen als ‘erg leuk’ worden bestempeld.

Knutselen met afbeeldingen
Allereerst het knutselen met afbeeldingen. Knutselen met afbeeldingen kan op veel verschillende manieren, maar veruit de populairste manier van knutselen met afbeeldingen is het maken van een collage. Leerlingen kunnen met een stapel tijdschriften, een schaar en wat lijm een eind komen. Naast het maken van een collage zijn er ook verschillende ‘modernere’ manieren om te knutselen met afbeeldingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het digitaal bewerken van afbeeldingen met Photoshop of InDesign (vooral geschikt voor groepen 7 en 8), of aan het maken van een zogenaamde Diamond Painting. Hierbij voorzien leerlingen een bewerkte foto van kleine ‘diamantjes’, waardoor de foto uiteindelijk helemaal tot leven komt en letterlijk een schitterend effect biedt. Het maken van een Diamond Painting kan erg tijdrovend zijn, dus is het een idee aan de gang te gaan met een kleinere afbeeldingen, of het project te verspreiden over enkele lessen.

Schilderen in de klas
Naast knutselen is ook schilderen erg leuk om te doen in de klas, voor zowel docenten als leerlingen. Naast het aanleren van de verschillende kleuren, het mengen van kleuren tot een nieuwe en creatief denken, is schilderen in de klas ook erg goed voor de motoriek van kinderen in de ontwikkeling.

Schilderen in de klas kan op verschillende manieren. Het beste gebruikt u daarvoor aquarelverf of acrylverf. Schilderen kan op verschillende ondergronden en is niet beperkt tot papier. U kunt bijvoorbeeld de leerlingen een knutselwerk laten beschilderen in plaats van een leeg blad. Daarnaast kunt u er voor kiezen te gaan schilderen op een andere manier, zoals schilderen op nummer. Bij schilderen op nummer ontvangen de leerlingen een blad met daarop verschillende vlakken en op elk vak een nummer. Elk nummer in de vlakken correspondeert met een bepaalde kleur verf welke in een speciale bak wordt meegeleverd. Nadat leerlingen alle kleuren in de bijbehorende nummers hebben geschilderd, ontstaat een echt schilderij met de wildste kleuren.

Heeft u zelf een leuk idee voor knutselen in de klas? Laat het weten in de comments.

VorigeFysiek onderwijs op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten
VolgendeDit is wat de blockchaintechnologie voor het onderwijs kan betekenen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter