Bijziendheid bij kinderen herkennen en voorkomen

Steeds meer kinderen zijn bijziend. Dat heeft alles te maken met de digitalisering van alles om ons heen. Zo spelen kinderen vaker en langer met smartphones en tablets, maar ook onderwijs wordt steeds digitaler. Wat is bijziendheid? Hoe kun je het herkennen? En belangrijker nog: kun je bijziendheid voorkomen?

Wat is bijziendheid?
Bijziendheid betekent dat je dingen van veraf niet goed kunt zien. Om te begrijpen wat bijziendheid precies is, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt in het oog als je dingen ziet. Lichtstralen bereiken het oog via het hoornvlies (het voorste gedeelte van het oog). De lichtstralen gaan vervolgens via de pupil naar de ooglens. Normaal gesproken breken het hoornvlies en de ooglens de lichtstralen op, zodat ze precies op het netvlies landen. Als je bijziend bent, dan vallen de lichtstralen net vóór het netvlies, waardoor je dingen van veraf wazig ziet.

Hoe kan het dat steeds meer kinderen bijziend zijn?
Dat steeds meer kinderen bijziend zijn, heeft te maken met een aantal ontwikkelingen:
• Kinderen spelen steeds minder buiten.
• Kinderen kijken steeds meer en langer televisie.
• Kinderen spelen steeds vaker en langer op tablets, smartphones, laptops en computers.
• Kinderen doen steeds meer schoolwerk digitaal.

Hoe kun je bijziendheid bij kinderen herkennen?
Zowel thuis als op school kan een kind gedrag vertonen waaruit kan blijken dat hij of zij bijziend is. Denk bijvoorbeeld aan het schoolbord niet goed kunnen lezen of dicht op de televisie zitten. Het is belangrijk voor zowel ouders als docenten om in actie te komen als een kind zulk gedrag vertoont. Een docent kan bijvoorbeeld de ouders van het kind op de hoogte stellen, zodat zij samen met hun kind een bezoekje kunnen brengen aan een opticien.

Kun je bijziendheid bij kinderen voorkomen?
Ja, dat kan! Bijziend bij kinderen kan voorkomen worden door:
• De 20-20-2-regel toe te passen. Deze regel houdt in dat je na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op een scherm), 20 seconden in de verte kijkt. Verder houdt deze regel in dat kinderen elke dag ten minste 2 uur moeten buitenspelen.
• Schermtijd te beperken. Per leeftijdsgroep gelden andere richtlijnen:
      - Kinderen tot 2 jaar: zo min mogelijk schermtijd.
      - Kinderen tussen 2 en 4 jaar: maximaal een half uur per dag.
      - Kinderen tussen 4 en 6 jaar: maximaal een uur minuten per dag, verdeeld over vier momenten.
      - Kinderen tussen 6 en 8 jaar: maximaal een uur per dag, verdeeld over twee momenten.
      - Kinderen tussen 8 en 10 jaar: maximaal anderhalf uur per dag.
      - Kinderen tussen 10 en 12 jaar: maximaal twee uur per dag.
      - Kinderen vanaf 12 jaar: maximaal drie uur per dag.
• Voldoende afstand te bewaren tot beeldschermen. Dat komt neer op ongeveer 30 centimeter.

Wat te doen tegen bijziendheid?
Als blijkt dat een kind bijziend is, dan bestaat de oplossing uit het dragen van een bril met een min-sterkte. Hoewel de meeste kids niet staan te springen als ze te horen krijgen dat ze een bril moeten dragen, is er tegenwoordig veel keuze uit hippe, fijne brillen voor jongens en meisjes. Zo is er voor ieder kind een passende bril. Voor kinderen die vaak buiten te vinden zijn, is een zonnebril op sterkte een perfecte oplossing.

VorigeVVD grootste partij bij Scholierenverkiezingen 2021
VolgendeJeugdfonds Sport & Cultuur verwacht toename armoede in de klas door coronacrisis
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter