Opening Les op afstand-loket voor alle vragen uit het onderwijs

Onderwijsprofessionals uit het primair en voortgezet onderwijs kunnen tijdens de coronacrisis met al hun vragen over onderwijs op afstand terecht bij het Les op afstand-loket. Het online loket is sinds deze week open. Experts van Kennisnet, de PO-Raad en VO-raad beantwoorden vragen binnen 24 uur.

Veel scholen zijn tijdens de coronacrisis goed op weg met les op afstand, maar iedere school is anders en kent eigen vragen en uitdagingen. Daarom is er nu één centraal loket waar scholen terecht kunnen met hun vragen. Via het Les op afstand-loket (www.lesopafstand.nl/loket) kan iedereen die in het onderwijs werkt vragen stellen over onderwijs op afstand, bijvoorbeeld op het gebied van ict, lesgeven of begeleiden.

Vragen die het Les op afstand-loket binnenkreeg en beantwoordde zijn bijvoorbeeld: Hoe kan ik via video veilig communiceren met leerlingen? Hoe vang ik leerlingen van ouders met cruciale beroepen veilig op, hoe houd ik dan 1,5 meter afstand? En hoe houd ik contact met leerlingen die het thuis wat lastiger hebben?

Minister Slob: ‘Ondersteuning op maat’
Het online loket is een initiatief van Kennisnet, de PO-Raad, VO-raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Arie Slob, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, wijst bestuurders en schoolleiders in het funderend onderwijs via een brief op het Les op afstand-loket. Daarin schrijft hij dat er via het loket snel ondersteuning op maat beschikbaar is.

Lesopafstand.nl
Het Les op afstand-loket is onderdeel van de website lesopafstand.nl. De website is het platform waar alle betrouwbare informatie over les op afstand bij elkaar komt voor het primair, voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van online lessen, het geven van lesinstructies, toegang tot (digitaal) lesmateriaal en opdrachten, toetsen en online samenwerken met leerlingen.

In de afgelopen 4 weken is de website door duizenden onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet en middelbaar beroeps onderwijs bezocht. Een van die bezoekers is Lisette Neijzen, stafmedewerker ict bij Stichting Jong Leren. “Het is fijn dat op lesopafstand.nl betrouwbare informatie op één plek overzichtelijk per onderwerp bij elkaar staat. Er is online namelijk veel informatie beschikbaar, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Lesopafstand.nl geeft praktische voorbeelden over privacy en biedt handige tips voor online lesgeven. Van het opnemen van instructie via video tot het prioriteren van leerdoelen. Dit overzicht draagt eraan bij dat we de kwaliteit van onderwijs op afstand op peil brengen.”
Ook Linda Le Grand, beleidsmedewerker onderwijs en ict bij Het Hooghuis, een scholengroep voor praktijkonderwijs tot gymnasium, bezoekt lesopafstand.nl. Le Grand: “Door lesopafstand.nl weet ik dat ik er niet alleen voor sta. Mijn advies aan anderen: als je ergens aan denkt of iets wilt weten, kijk dan eerst op de website. De kans is groot dat daar het antwoord staat. En als dat niet zo is, dan kun je terecht bij het loket.”

Le Grand is enthousiast over het nieuwe Les op afstand-loket. “Als je een vraag stelt via het loket, bijvoorbeeld over onderwijsachterstanden, dan krijg je ook nog relevante links met informatie die je op weg helpt. Vind je niet wat je zoekt, dan is het heel fijn dat er experts voor je klaar staan om met je mee te denken.”

VorigeTips voor effectief videobellen tijdens docentenvergadering
VolgendeTaalniveau dreigt achteruit te gaan
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter