Studenten uitgedaagd: zoek een tweede bestemming voor interieuronderdelen NS-treinen

Studenten van de Hogeschool Inholland worden de komende maanden door de provincie Noord-Holland en de NS uitgedaagd tijdens de NS Circular Challenge. De uitdaging: een hoogwaardige, tweede bestemming vinden voor interieuronderdelen uit oude NS-treinen. Op donderdag 6 februari, tijdens de week van de Circulaire Economie, geeft gedeputeerde Zita Pels het startschot voor de challenge bij enz-remake op het MAAK-terrein in Haarlem. Daar kiezen de studenten die dag de interieuronderdelen waarmee zij de uitdaging aan gaan.

De NS streeft er naar om 100% van de uitgefaseerde treinen een nieuw leven te geven. Als een trein uit dienst genomen wordt, probeert NS deze te verkopen. Lukt dat niet, dan biedt NS het interieur in onderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Voor deze onderdelen wordt een hoogwaardige bestemming gezocht. Een groep Inholland honours studenten wordt nu uitgedaagd om creatieve toepassingen te bedenken voor het interieur.

Verschillende maakbedrijven uit de provincie Noord-Holland ondersteunen de studenten tijdens de opdracht. Zij denken mee over de praktische haalbaarheid en schaalbaarheid van de ideeën. Zo ontstaan er tijdens de challenge oplossingen die uiteindelijk op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Op 28 mei presenteren de 15 studenten van de verschillende technische opleidingen van Inholland hun resultaten aan een jury die de ideeën zullen beoordelen.

De NS Circular Challenge is een initiatief van de provincie Noord-Holland en past bij het streven naar een circulair Noord-Holland in 2050. Het stimuleren van circulair denken en ondernemen in het onderwijs is een belangrijke pijler om dit streven te halen. De provincie werkt voor de NS Circular Challenge samen met TerraTechnica en met Noorderwind en Regeneration Design die de studenten met zes masterclasses begeleiden tijdens het proces. De provincie Noord-Holland is voortdurend op zoek naar samenwerkingspartners en initiatieven om circulaire en duurzame projecten voor studenten mee op te zetten. Zo start er 6 februari ook een groep studenten van de Hogeschool Inholland met een project over Circulair Renoveren waarbij een woningcorporatie betrokken is.

VorigeOrganisatie rondom schoolexamens moet beter
VolgendeMinister van OCW kent 54 miljoen euro extra toe aan Zuyd Hogeschool
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter