Verduurzaming materialen reden voor comeback textielonderwijs

Het is precies 100 jaar geleden dat de eerste hogere textielopleiding van Nederland haar deuren opende in de textielstad Enschede. Nu, een eeuw later, is Fashion & Textile Technologies aan de hogeschool Saxion de meest toonaangevende textielopleiding van Nederland. De opleiding loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van duurzame materialen en productieprocessen. Door innovaties als circulair textiel levert Saxion een grote bijdrage aan de maatschappij. Met ruim 600 studenten leidt de oudste hogere textielopleiding innovatieve starters op om de mode- en textielindustrie in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Voorzitter van het College van Bestuur Anka Mulder: “Saxion staat voor toekomstgericht onderwijs. Fashion & Textile Technologies is één van de opleidingen waarmee we een bijdrage willen leveren aan de milieudoelstellingen in de mode-industrie door de sterke focus op circulair textiel. Een tweede focus is textiel en techniek, zoals de toepassing van sensoren in textiel. De reputatie van de opleiding het onderzoek reikt tot ver over de grens door de samenwerking met meer dan 20 internationale universiteiten en bedrijven. Niet verrassend dus dat veel studenten uit het buitenland komen.”

Comeback textielindustrie
De opleiding, als belangrijk onderdeel van de (weder)opkomst van de textielindustrie in Nederland, kijkt hoe oude technieken gebruikt kunnen worden om nieuwe materialen te ontwikkelen en hoe textiel op een duurzame manier geproduceerd en gerecycled kan worden. Een revolutionaire techniek die ontwikkeld is aan de hogeschool Saxion en goed de toegevoegde waarde van het toegepaste onderzoek laat zien is SaXcell. SaXcell recyclet gebruikt katoen om er nieuwe hoogwaardige materialen van te maken. Samen met het bedrijfsleven kijkt Saxion hoe dit ook op grote schaal kan worden toegepast.

22 november: Textiles on the move
Vrijdag 22 november viert Saxion het 100-jarig bestaan met een congres ‘Textiles on the move’ waar inspirerende sprekers het podium nemen en aanwezigen zich verdiepen in actuele thema’s in workshops. Naast wethouder Jeroen Diepemaat van de Gemeente Enschede, spreken toonaangevende personen als interieurontwerpster Hella Jongerius en vice president bij PVH (Tommy Hilfiger & Calvin Klein) Aksel Parmaksiz over de huidige status van textiel in Nederland en geven ze een vooruitblik op de toekomst.

VorigeFloor Jansen ambassadeur Buma Music Academy
VolgendeVijf vragen over het vastlopen van de cao-onderhandelingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter