Meer dan tien jaar geleden werd het adviesrapport ‘LeerKracht!’ gepubliceerd. De directe aanleiding van dit adviesrapport was het – toen al – dreigende lerarentekort in Nederland. In het rapport stonden diverse adviezen om het lerarentekort tegen te gaan. Helaas waren deze adviezen tevergeefs, want tien jaar na dato is de dreiging nog altijd niet verdwenen. Sterker nog, het lerarentekort is urgenter dan ooit.

Een kwantitatief lerarentekort
In het adviesrapport ‘LeerKracht!’ sprak men over een kwantitatief en kwalitatief lerarentekort. Vandaag de dag hebben we nog het meest last van het kwantitatieve lerarentekort. Dit komt door de verhoogde pensioenleeftijd, maar ook door de afgeschafte ouderregelingen, de sporadische bevolkingskrimp in Nederland en de economische crisis. Kortom, door de combinatie van diverse ontwikkelingen in ons land, zijn er te weinig leraren en leraressen.

Het grootste lerarentekort dreigt in het primair onderwijs. Volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is er in 2022 een tekort van maar liefst 4100 fte, alleen al in het primair onderwijs. In 2027 zal dit tekort opgelopen zijn tot maar liefst 11.000 fte.

Steeds meer onderwijsvacatures online
Steeds meer scholen krijgen te maken met het kwantitatieve lerarentekort. Daarom verschijnen er meer en meer onderwijsvacatures online. Voor functies in het primair onderwijs, maar ook op vele verschillende middelbare scholen in het land. Van fulltime banen tot parttime banen: alles staat op het internet. En het lukt scholen maar niet om hun openstaande vacatures in te vullen.

Daarom raadplegen steeds meer scholen uitzendbureaus, die hen helpen openstaande vacatures toch in te vullen. Een goed uitzendbureau weet wat er speelt in het onderwijs en kent de problemen van het kwantitatieve lerarentekort. Ondanks de problemen in de branche, kan een goed uitzendbureau openstaande vacatures in het onderwijs invullen. Zowel door fulltime als parttime leerkrachten.

Tijdelijke vacatures in het onderwijs
Omdat steeds meer fulltime en parttime vacatures in het onderwijs niet ingevuld kunnen worden, plaatsen meer en meer scholen tijdelijke vacatures in het onderwijs online. Voor enkele weken, maar ook voor enkele maanden. Leraren die flexibel willen blijven in hun werk, komen op deze vacatures af. Zo worden er toch nog veel openstaande vacatures ingevuld in het onderwijs, ondanks het steeds groter wordende kwantitatieve lerarentekort.

Heeft u een of meerdere tijdelijke vacatures open staan op school? Dan kunt u zelf op zoek gaan naar geschikte kandidaten, maar u kunt ook een uitzendbureau inhuren om de juiste leraren en leraressen te selecteren voor uw tijdelijke vacatures. En wilt u deze leraren en leraressen niet in dienst nemen, omdat het om een tijdelijk contract gaat? Maak dan gebruik van payrolling en uw vacature wordt ingevuld, zonder dat de leraar of lerares in kwestie bij u op de werknemerslijst komt te staan.

VorigeActies voor goed en toegankelijk beroepsonderwijs
VolgendeInternationalisering van het middelbaar beroepsonderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter