Uw baan als docent verloren? Hier heeft u recht op

U ging altijd met plezier naar uw werk, maar nu bent u door uw werkgever ontslagen. Na uw ontslag breekt een onzekere periode aan, waarin u een lager inkomen heeft en op zoek moet naar een nieuwe baan. Gelukkig heeft u bepaalde rechten in deze periode. Deze rechten helpen u om de onzekere periode beter door te komen. In dit artikel leest u meer over de rechten van een ontslagen docent.

Een ontslagvergoeding
Wordt u ontslagen buiten uw schuld? Dan heeft u mogelijk recht op een ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt ook wel een transitievergoeding genoemd. Dit is een soort schadevergoeding die u van uw werkgever krijgt omdat u buiten uw schuld uw baan verloren bent.

Uw werkgever kan u een vaststellingsovereenkomst sturen als hij u wilt ontslaan. In deze overeenkomst staat onder andere welke ontslagvergoeding uw werkgever u biedt. Veel ontslagen docenten maken de fout deze vaststellingsovereenkomst direct te tekenen. Zonde, want mogelijk kunt u een hogere ontslagvergoeding krijgen. Nieuwsgierig geworden? Bereken uw vergoeding en u komt er direct achter hoeveel geld uw werkgever u moet geven. Staat dit bedrag niet in de vaststellingsovereenkomst? Dan is het interessant om over een nieuwe overeenkomst te onderhandelen.

Een werkloosheidsuitkering
Als u ontslagen bent, heeft u mogelijk ook recht op een werkloosheidsuitkering. Deze uitkering wordt ook wel de WW genoemd. Wel moet u aan een aantal eisen voldoen om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Deze eisen vindt u op de website van de UWV. Bent u op staande voet ontslagen? Dan krijgt u geen werkloosheidsuitkering. Wel heeft u in dit geval mogelijk recht op een bijstandsuitkering.

Let op: vecht u uw ontslag aan? Dan krijgt u mogelijk geen werkloosheidsuitkering. Als u uw ontslag aan wil vechten, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Het is namelijk zonde om een werkloosheidsuitkering mis te lopen om een juridisch conflict dat u bij voorbaat niet kunt winnen.

Toeslagen
Tot slot heeft u mogelijk recht op (hogere) toeslagen van de overheid als u ontslagen bent. Wij raden u aan om dit binnen zes weken na het verlies van uw baan te controleren. Let wel goed op, want uw recht op kinderopvangtoeslag vervalt als u geen baan meer heeft. Dit gebeurt na 6 maanden vanaf de eerste dag dat u niet meer werkt. U moet de kinderopvangtoeslag zelf stopzetten als u geen baan meer heeft. Doet u dit niet, dan moet u de kinderopvangtoeslag die u onrechtmatig heeft gekregen aan de Belastingdienst terugbetalen.

VorigeExtra geld voor behoud van de Friese taal
VolgendeLeerlingen in het praktijkonderwijs krijgen schooldiploma
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter