Moet het MKB wel stageplekken beschikbaar stellen voor scholieren?

Als klein bedrijf in het MKB vraag je jezelf wel eens af of waarom je überhaupt stageplekken beschikbaar moet stellen.

Zonet hebben we bij BUMA Handel bezoek gehad van een oud stagaire. Ze had haar opleiding afgerond en was inmiddels bezig met een HBO opleiding. Dit was een compleet andere persoon dan de verlegen scholiere die 3 jaar geleden bij ons binnenstapte. Zou een stageperiode dan toch een belangrijk onderdeel zijn dat we vaak vergeten?

Een stageloper kost tijd
Uit eigen ervaring durf ik wel te zeggen dat dit de algemene opvatting is. Je moet als werkgever of werknemer vaak veel tijd in steken voordat je wat aan de persoon hebt. Bij stages van een paar werkweken achter elkaar kun je de scholier meenemen bij je dagelijkse werkzaamheden. Is het een stage van 1 dag in de week dan is het bijna een utopie dat je wat aan de persoon hebt. Daar komt nog bij dat de eigen werkzaamheden ook nog moeten gebeuren. En is het kwartje dan eindelijk gevallen, dan is de stage vaak voorbij.

Verplicht onderdeel
Een stage is een verplicht onderdeel van veel opleidingen. Het is voor de scholier dan ook erg belangrijk dat hij of zij een plek vindt. Geen stageplek betekent nog langer op school zitten en de meeste leerlingen zitten niet op school omdat ze dit leuk vinden.

Met deze kennis zou je als bedrijf toch verwachten dat alles uit de kast wordt gehaald voor een stageplek. We maken vaak het tegendeel mee. Een paar van de uitspraken die we elk jaar weer horen “Moet ik een CV opsturen?”, “Jullie zitten mooi dicht bij huis”, “Ja maar mijn ouders kopen ook bij jullie”. Een van de beste uitspraken die we hebben gehad “Wat doen jullie eigenlijk?”

Voorbereiding van de stageloper
Er zijn natuurlijk ook scholieren die het wel goed aanpakken. Of ze pakken het op nadat we ze een duwtje in de goede richting hebben gegeven. De ervaring is dat je ze ook langs moet laten komen op het bedrijf. Je kunt dan in ieder geval zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Voor de toekomstige stageloper is het natuurlijk ook een kans om een eerste indruk te krijgen. En misschien toch wat anders te zoeken.

Er is vaak wel enige voorbereiding van de stageloper op het gesprek. Maar de vraag wat de bedoeling of opdracht is van de stageperiode komt toch nog vaak onverwacht. Het antwoord is vaak een school antwoord “ja nou mijn stagebegeleider was vorige week ziek en toen konden we de stageopdrachten niet ophalen.”

Eerste les van de stage
Dit is dan ook vaak de eerste les die een stageloper bij ons leert. Als bedrijf kun je ook niet zeggen dat je leverancier ziekte heeft en daarom wat later levert. Daar heeft je klant geen boodschap aan, dan gaat hij naar een ander.


Het is altijd verbazend hoe snel de stageopdrachten daarna opduiken. Deze opdrachten zijn erg belangrijk. Ze zorgen namelijk voor structuur in de stageperiode. Dit geldt zowel voor de scholier als voor het stagebedrijf. Als stagebedrijf weet je namelijk niet precies wat het kennisniveau en de leerdoelen van de stageloper zijn.

Stagelopen is meelopen
Een stage bij een klein bedrijf in het MKB houdt vaak in dat de scholier alle facetten van het bedrijf kan ervaren. Ook omdat in dit soort bedrijven een persoon vaak meerdere taken heeft. Zoals ik al eerder aangaf is de algemene opvatting binnen bedrijven dat een stageloper (veel) tijd kost. Deze tijd gaat ten koste van de tijd voor de eigen werkzaamheden.

Als een stageloper echter na een week al wat basis handelingen kan uitvoeren maakt dit een wereld van verschil. Op dat moment kost de persoon niet alleen tijd, hij of zij levert ook tijd op. Zo kan er een positieve wisselwerking ontstaan. De stagiaire helpt gedurende de dag bijvoorbeeld met het invoeren van de verkooporders of het klaarzetten van bestellingen. Op rustige momenten zorgt de begeleider voor een stuk kennisoverdracht.

Deze kennis is vaak direct te gebruiken bij de stagewerkzaamheden. Deze kennis zorgt ervoor dat het belang van de handeling duidelijker wordt en vaak ook beter wordt opgeslagen dan wanneer het in een boek staat. Op deze manier wordt het zowel voor de stageloper als voor het bedrijf een win-win situatie.

Moet je wel stageplekken beschikbaar stellen?
Een groot deel van deze post is gebaseerd op de oud stagiaire waar ik in het begin over sprak. Ze belde op met “ik moet stage lopen, kan dit bij jullie?”. Op de vraag waarom gaf ze in eerste instantie het antwoord “omdat jullie dichtbij zitten”. Van haar is ook de uitspraak “ja nou mijn stagebegeleider was vorige week ziek en toen konden we de stageopdrachten niet ophalen.”

Maar op een of andere manier viel het kwartje. In plaats van het verplichte onderdeel werd het een echt leerproces. Ze kreeg veel meer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Dit werd ook opgemerkt door haar begeleidend docent. Het was later dan ook geen probleem dat ze haar eindstage bij ons bedrijf deed. Daarna heeft ze meerdere keren tijdens vakantieperiodes meegedraaid als hulpkracht.

Maar het was voor ons als stagebedrijf belangrijker dat ze in de gaten kreeg wat ze kon. Op het moment dat ze bij ons binnenstapte wilde zo snel mogelijk van school om aan het werk te gaan. Tijdens de stage werd ons al gauw duidelijk dat ze veel meer capaciteiten had.
Dit hebben we haar gelukkig ook mee kunnen geven. Mede hierdoor is ze inmiddels aan een HBO opleiding begonnen.

Moet je stageplekken beschikbaar stellen voor scholieren? Ik denk van wel. Een stageloper kost veel tijd, maar soms zit er één tussen die het waard is.

Dit artikel gaat over de ervaringen bij BUMA handel, groothandel in agrarische producten.

VorigeRutgers lanceert landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag
VolgendeNederlandse boeken sneller beschikbaar via digitale bieb
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter