Veel scholen gebruiken veel energie. Deels is dit onvermijdelijk. Een school moet natuurlijk wel lekker warm zijn, er moet voldoende licht zijn in een schoolgebouw en ook het gebruik van bepaalde apparaten, waaronder computers, is noodzakelijk. Toch kan de energierekening van uw school flink omlaag. In dit artikel leest u hoe u dit kunt doen.

Sluit de deuren
Ziet u regelmatig deuren van klaslokalen of andere ruimtes open staan? Sluit deze dan zo veel mogelijk. Als u deuren open laat staan, gaat de warmte in de betreffende ruimtes namelijk verloren. Dit betekent dat de cv-ketel harder moet werken om de school lekker warm te houden. Hierdoor stijgt uw energierekening flink. Zonde, want het is een kleine moeite om de deur achter u te sluiten.

Extra tip: sluit de buitendeuren van uw school altijd, ook als de kinderen buiten aan het spelen zijn en af en toe naar binnen willen lopen. Via de buitendeuren van uw school komt er namelijk veel kou naar binnen. Laat u de deuren open staan, dan moet de cv-ketel hard werken om de school warm te houden. Dit kost veel energie.

Zet lichten en apparaten uit
Op een donkere dag heeft u de lampen in uw klaslokaal zeker nodig. Echter, op een lichte lente- of zomerdag is het helemaal niet nodig om de lampen aan te zetten. Zet u de lampen wat vaker uit, dan bespaart u veel energie.

En staan de computers op school altijd aan? Dan kunt u ook hier flink op besparen. Door de apparaten uit te zetten als niemand ze gebruikt, gaat het energiegebruik van uw school flink omlaag. Apparaten die in stand-by staan, verbruiken namelijk ook energie. Zonde, want hier heeft u helemaal niets aan. Het is in feite verloren energie, waar u wel voor moet betalen.

Sluit een goedkoper energiecontract af
Tot slot kan het lonen een goedkoper energiecontract af te sluiten. Met een goedkoper energiecontract kunt u tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen, zonder dat u hier iets voor hoeft te doen.

Om de beste energieleverancier te vinden voor uw school, kunt u energieleveranciers met elkaar vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de prijzen die energieleveranciers hanteren, maar ook naar de voorwaarden van hun energiecontracten. U wilt namelijk niet zomaar het goedkoopste contract afsluiten voor uw school, maar wil ook een goed energiecontract dat echt bij uw school past.

Ook worden er van tijd tot tijd subsidies verstrekt aan scholen die willen verduurzamen. Bent u van plan te gaan verduurzamen? Dan kan een subsidie wellicht uitkomst bieden.