Duizend brugklassers uit minder vermogende Haagse gezinnen, hebben in de afgelopen maand een gratis mobieltje ontvangen. De actie was een initiatief van de gemeente Den Haag en stichting Leergeld. Het doel van de actie is om kinderen met ouders die het niet al te breed hebben, toch mee te kunnen laten doen in de moderne 'digitale samenleving'. De telefoon is momenteel hét communicatiemiddel van kinderen. Hoeveel de smartphones kosten, mag directeur Anita Schwab van Leergeld niet zeggen.

Mobieltjes en abonnementen steeds goedkoper
De nieuwste mobieltjes worden steeds duurder en dus steeds minder bereikbaar voor gezinnen met een laag inkomen. Echter verschijnen er steeds meer mobieltjes met een prijs van onder de € 150 die in principe hetzelfde kunnen als de duurdere modellen. Dit, of een tweedehands mobieltje, zou een uitkomst kunnen zijn voor minder vermogende gezinnen. Je zit met een dergelijke mobiel namelijk niet vast aan een abonnement. Om te kunnen bellen kan vervolgens een zogenaamd Sim only abonnement afgesloten worden. Deze zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan een traditioneel telefoonabonnement, waarbij je extra betaalt voor je telefoon. Er zijn geregeld goede Sim only aanbiedingen beschikbaar. Voor ongeveer € 7 per maand heb je dan al toegang tot de 'digitale samenleving'. Erg veel geld is dat niet, zeker als je ervan uit gaat dat de wekelijkse kosten dan ongeveer € 1,75 zijn. Dit zou in principe voor iedereen haalbaar moeten zijn in Nederland. Benieuwd wat het prijsverschil is tussen een normaal abonnement en een Sim only abonnement? Vergelijk hier alle Sim only abonnementen.

Binnenkort ook computers en laptops
Stichting Leergeld heeft recent aangegeven ook begonnen te zijn met het uitdelen van (tweedehands) computers en laptops. 'Ook computers gebruik je om bijvoorbeeld samen spelletjes op te doen, om informatie op te zoeken voor je huiswerk.' Aldus stichting Leergeld. Op de vraag of een dergelijke actie niet zal leiden tot een discussie over het nut van het gratis weggeven van mobieltjes, geeft Stichting Leergeld als antwoord dat de belangrijkste vraag zou moeten zijn: hoe voorkom je dat kinderen buiten de boot vallen? Het Haagse VVD-raadslid Ingrid Michon noemde de actie in De Telegraaf 'bespottelijk' en stelde voor dat brugklassers dan maar een krantenwijk moeten nemen.

Vooralsnog niet landelijk
De actie met gratis mobieltjes, (tweedehands) computers en laptops, is voorlopig alleen beschikbaar in Den Haag. Wel zijn er plannen in onder andere Alkmaar om iets soortgelijks te gaan doen. Daarnaast biedt de gemeente Veenendaal een zogenaamde 'tegemoetkoming' voor smartphone gebruik. Deze tegemoetkoming bestaat uit een bedrag van €150 over twee jaar.