Ga mee op expeditie door open data voor meer transparantie in het onderwijs

Scholieren, docenten, schoolleiders en ouders uit het basis- en middelbaar onderwijs gaan op vrijdag 11 november samen met staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) in Utrecht op expeditie door nieuwe open datasets. Ze brengen in kaart welke informatie over het onderwijs ze graag makkelijk beschikbaar zouden willen hebben. Daarna gaan hackers, bedrijven en experts 24 uur lang aan de slag om apps en toepassingen te bouwen om de informatie makkelijk toegankelijk te maken.

Informatie over het onderwijs komt steeds vaker publiek beschikbaar. Denk aan cijfers over zittenblijven, thuiszitten, de reistijd naar school of het schooladvies. Al die gegevens zitten echter in grote datasets, waardoor de informatie er voor ouders, docenten en leerlingen moeilijk uit te halen is.

‘Het is geen doen om in al die enorme datasets te gaan zoeken naar informatie over jouw school. Daarvoor kan een kaart, een app of een site een handige tool zijn’, aldus Dekker. ‘Door op expeditie te gaan in de data en door te zoeken naar slimme oplossingen geven we een stimulans aan het makkelijker beschikbaar maken van al die informatie.’

Een goed voorbeeld van het toegankelijk maken van grote datasets is de website www.scholenopdekaart.nl.Daar kunnen ouders gemakkelijk informatie over scholen vinden. ‘Ouders kunnen door zo’n site beter kiezen naar welke school ze hun kind willen sturen’, concludeert Dekker, die hoopt dat er meer van dit soort voorbeelden gaan ontstaan.

De expeditie begint vrijdag om 15.00 uur. In groepjes gaan de deelnemers aan de slag met de datasets om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is en op welke vragen ze antwoord kunnen vinden in de berg aan informatie. Ze doen dat onder meer samen met experts van het ministerie, het Rathenau Instituut, DUO en Kennisnet. Om 17.30 uur presenteren de groepen hun ideeën aan Dekker en de publieksjury.

Om 19.30 uur gaan de hackers aan de slag. Zij halen de hele nacht door om apps te bouwen. Aan het einde van de dag, na 24 uur hard werken, presenteren ze hun producties in een grote finale. De jury, bestaande uit onder meer afgevaardigden van het ministerie, Kennisnet en Ouders&Onderwijs, besluit daarna welke app of toepassing het beste is.

Vrijdag publiceert het ministerie ook een reeks nieuwe datasets waar iedereen mee aan de slag kan.

VorigeSchrijfgeheimen Schrijfwedstrijd
VolgendeAssociate degree krijgt zelfstandige status in hoger onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter