Middelbare scholen die vanwege krimp samen gaan, krijgen hiervoor financiële compensatie. Tot nu toe gingen deze scholen er bij een fusie vaak financieel op achteruit omdat een deel van hun basisbekostiging dan wegviel. Om scholen in krimpgebieden te stimuleren samen te werken krijgen ze dit verlies de eerste jaren gecompenseerd. Dat heeft staatssecretaris Dekker vandaag bekend gemaakt.

Dekker: “In grote delen van ons land neemt het aantal leerlingen op middelbare scholen de komende decennia flink af. Alleen door samen te werken kunnen scholen ook in de toekomst goed onderwijs blijven bieden. Deze nieuwe regeling stimuleert middelbare scholen om bij krimp de handen ineen te slaan.”

Financieel evenwicht
Bij fusies verliezen scholen een deel van hun bekostiging. Alle scholen krijgen namelijk een bepaald basisbedrag, los van het aantal leerlingen. Na fusie valt hiervan een deel weg omdat twee kleine scholen een groter basisbedrag krijgen dan één school. Dit weerhoudt scholen van samenwerking. De fusiecompensatieregeling geeft scholen nu de tijd om na een fusie naar een nieuwe financieel evenwicht toe te groeien. In het primair onderwijs bestaat al een vergelijkbare regeling.

Vijf jaar compensatie
In het eerste jaar na de fusie wordt het hele bekostigingsverlies gecompenseerd, in de vier jaar daarna wordt de compensatie geleidelijk afgebouwd. De regeling treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 augustus 2013. Dit volgt uit een toezegging die staatssecretaris Dekker vorig jaar aan de Tweede Kamer deed.

VorigeOnderwijsbegroting 2016: leerling en student centraal
VolgendeHoe denk jij over het Lerarenregister?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter