Welkom in mijn Wijk verruimt het blikveld van kinderen tot buiten hun eigen school, wijk en etnische groep. Het uitwisselingsprogramma laat leerlingen kennismaken met leeftijdsgenoten in andere wijken en met andere bevolkingsgroepen in hun eigen stad. Het stimuleert multiculturele vaardigheden en binding met hun omgeving.

De Onderwijswet schrijft voor dat scholen aandacht besteden aan ‘actief burgerschap en sociale integratie’. Welkom in mijn Wijk geeft scholen de mogelijkheid dat op een leuke, lichte en grondige manier in te vullen. Het programma biedt een ervaring die kinderen niet snel zullen vergeten.

Kinderen uit de bovenbouw van twee verschillende basisscholen uit dezelfde stad of streek trekken een tijdje samen op. Ze voeren in groepjes activiteiten uit rond het thema ‘de wijk’. Kinderen leren zo elkaar en elkaars wijk spelenderwijs kennen.

Het basisprogramma duurt twee weken. De voorbereidingstijd in de eerste week is ongeveer drie dagdelen. De uitwisselingen in de tweede week beslaan drie dagdelen. Deelnemende leerkrachten krijgen vooraf een instructie, lesbeschrijvingen en projectboekjes voor de leerlingen. De medewerkers van Welkom in mijn Wijk bieden ondersteuning tijdens de voorbereiding en uitvoering van het programma.

Sociaalpsychologische inzichten over Coöperatief Leren vormen de basis voor het programma (samen weet je meer, samen kun je meer). Welkom in mijn Wijk wordt regelmatig best practice genoemd, onder andere door de internationale organisatie Human Rights Education Associates en het Kenniscentrum Gemengde Scholen.

Meer informatie is te verkrijgen via info@welkominmijnwijk.nl.

Naar de website

VorigeSchooltv-weekjournaal
VolgendeFly-in Aviodrome
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter