Deze week ontvangen alle scholen voor het voortgezet onderwijs in Nederland een bijzonder cadeau: een pakket met vijftien exemplaren van De Bosatlas van de energie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar volgt een speciaal lessenpakket bij deze atlas. Dankzij steun van bedrijven en overheidsinstellingen komt hiermee een indrukwekkend pakket aan lesmateriaal beschikbaar over een onderwerp dat een belangrijke rol speelt binnen het aardrijkskundeonderwijs.

Nederland energieland
Nederland heeft een rijke energiegeschiedenis. Sinds de Gouden Eeuw danken we een flink deel van ons economisch succes aan royale voorraden turf, steenkool, aardolie en aardgas in eigen bodem. Dat succes duurt voort tot vandaag de dag: de energie-industrie produceert ieder jaar voor tientallen miljarden euro's en houdt tienduizenden mensen aan het werk. Ook voor de toekomst van ons land is energie belangrijk. Dankzij de ligging aan zee, de sterke positie van de zeehavens en de aanwezigheid van gas en een gasinfrastructuur heeft Nederland een uitstekende uitgangspositie als Europees energieknooppunt, onder meer voor aardgas, biomassa en windenergie. Op basis van historische bronnen, actuele gegevens en toekomstscenario's brengt deze atlas verleden heden en toekomst van energie in Nederland in beeld.

De Bosatlas van de energie
De atlas is november jl. verschenen. Er zijn reeds meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Dankzij de steun van een negental bedrijven en overheidsinstellingen krijgen alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland de beschikking over een set van vijftien exemplaren, bestemd voor gebruik in de aardrijkskundeles.

Lessenreeks

Energie is een belangrijk thema in het aardrijkskundeonderwijs, en de atlas is daarmee een waardevolle informatiebron voor docenten en leerlingen. Hoogleraar onderwijsgeografie Joop van der Schee van de Vrije Universiteit Amsterdam, tevens vertegenwoordiger van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap voor het aardrijkskundeonderwijs, ontwikkelt met zijn medewerkers een lessenreeks die leerlingen in het voortgezet onderwijs wegwijs gaat maken in de atlas en in de wereld van de energie. Het lesmateriaal is direct na de zomervakantie beschikbaar.

Naar de website

VorigeGratis Waterwise lesmodules
VolgendeNieuwe tool voor het digitale schoolbord: het Ranger Dierenjournaal
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter