De lesbrief 'Jong in Oeganda' voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs behandelt twee thema's waar Oegandese jongeren veel mee te maken hebben: het onderwijs en veilig vrijen, het voorkomen van en leven met hiv en aids.

De keuze voor de jeugd in deze lesbrief is geen toevallige. Bijna de helft van de bevolking van Oeganda is jonger dan 15 jaar (48,47%) en nog eens een vijfde is tussen 15 en 24 jaar (21,16%). Deze jonge bevolking is kwetsbaar. Voor alle leeftijden geldt dat hiv nog een groot gevaar is, maar onder de leerlingen van het voortgezet onderwijs is de besmetting bijna 30%!

Onderwijs
In de lesbrief onderzoeken de leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen het Nederlandse en Oegandese schoolsysteem. Onder welke omstandigheden moeten de Oegandese leerlingen leren? Hoe kijken de Nederlandse leerlingen tegen het verplichte schooluniform in Oeganda aan?
In Nederland krijg je een onvoldoende als je maar de helft of minder van de antwoorden of opdrachten goed hebt gedaan: de cijfers 1 t/m 5. In Oeganda krijg je pas een onvoldoende als je minder dan 35-40% van de antwoorden op de proefwerken goed hebt. Je zou verwachten dat Oegandese leerlingen minder hun best doen omdat ze eerder slagen, maar het tegendeel is waar. Waarom zouden Oegandese leerlingen het belangrijk vinden om flink hun best te doen?

Veilig vrijen
Lange tijd kende Oeganda de ABC-methode voor hiv-preventie met de A van absistence (onthouding), de B van be faithful (wees trouw) en de C van condoms (gebruik een condoom). Onder druk van religieuze organisaties is de C uit regeringscampagnes geschrapt.

De campagnes voor jongeren geven weinig informatie over condoomgebruik, maar roepen jongeren vooral op om niet te vroeg te beginnen met een seksuele relatie ('No early sex'). Ondanks diverse voorlichtingscampagnes en de vele waarschuwingen op school kan het toch gebeuren dat een meisje zwanger wordt. Een kwart van alle meisjes tussen de 15 en 19 jaar is zwanger van hun eerste kind en tienerzwangerschappen zijn dan ook een groot probleem in Oeganda. Zwanger zijn betekent meestal het einde van je schoolcarriére.
Een ander probleem is dat veel meisjes hun school verlaten om te gaan trouwen ('Early marriage'). Kindhuwelijken zijn verboden, maar uit armoede regelen sommige ouders toch een huwelijk voor hun dochter.

Tegen deze trend in gaat het jongerenblad Straight Talk voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Straight Talk sluit ook aan bij de 'oude' ABC-methode en geeft op een aantrekkelijke manier informatie over hiv en seksualiteit.

In deze lesbrief zijn de leerlingen redacteuren van 'Straight Talk'. Zij verdelen onderling acht artikelen die er geschreven moeten worden met o.a.:
1) Een hoofdartikel over tienerzwangerschappen.
2) Een artikel over kindhuwelijken.
3) Een antwoord aan Dr. Mariam Nabwire (een soort lieve Lita-rubriek)
4) Een kort artikel over een voorlichtingsbijeenkomst voor jongeren.
5) Een kort artikel onder de kop 'Blijf op school'.
6) Een korte quiz.

De lesbrief en docentenhandleiding zijn in één zip-bestand gratis te downloaden via http://www.kibalestudents.nl/download/lespakket-vo.zip.
Zie voor meer informatie ook:
http://www.kibalestudents.nl

Naar de website

VorigeGratis lesmateriaal CBS
VolgendeGratis studiemiddag NEMO Leerkrachtenclub 17 mei 2017
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter