In de Week van het Geld (12-16 nov) viert Solidaridad samen met De Nederlandsche Bank (DNB) het eerste lustrum van de samenwerking in het gebruik van duurzaam katoen voor eurobiljetten. Gericht op basisschool leerlingen van groep 5t/m 8 is voor deze gelegenheid een Geldchecker ontworpen, die vertelt of er ‘goed’ katoen is verwerkt in een bankbiljet. Daarnaast is een animatiefilmpje gemaakt dat uitlegt hoe katoen in geld terecht komt en wat er nu zo ‘goed’aan is. De checker en het filmpje zijn te zien op http://www.solidaridad/geld.

Katoen in geld?

Sinds 2007 wordt een deel van onze eurobankbiljetten gemaakt van ‘goed’ katoen. Papier van katoen is heel sterk en voelt uniek aan, eigenschappen die van belang zijn voor het verkrijgen van unieke, slijtvaste bankbiljetten. Katoen groeit aan de katoenplant en komt vaak van boeren uit een ontwikkelingsland. De katoenplant kan namelijk heel goed tegen hitte en groeit op plekken waar andere gewassen niet goed groeien.

‘Goed’ katoen

De productie van katoen gebeurt jammergenoeg vaak onder slechte omstandigheden voor mens en milieu. Solidaridad helpt en leert boeren hoe ze met minder gifstoffen en natuurlijke(re) middelen ‘goed’ katoen kunnen verbouwen. Dit is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van de boer zelf. De productiviteit van de grond en de kwaliteit van het katoen gaat daarmee omhoog, waardoor de boer meer geld krijgt en beter voor zichzelf en zijn familie kan zorgen.

De basisschiool leerlingen worden zelf ook uitgedaagd om na te denken over hoe zij de katoenboeren kunnen helpen. Het leukste idee wordt beloond met een reis voor de hele klas naar De Nederlandsche Bank in Amsterdam!

Naar de website

VorigeNieuwe ZAPP-serie Welkom in de Gouden Eeuw
VolgendeWecycle en Groene Piet stimuleren inzameling van oud elektrisch speelgoed
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter