Antwoorden op al je vragen over het heelal in de uitgebreide basiscursus sterrenkunde

Vanaf 9 september 2020 geeft Rob Walrecht zijn zeer uitgebreide (12-delige!) cursus ‘Leer het heelal begrijpen’, in Amersfoort en met de hulp van twee professoren.
De lessen worden gegeven op twaalf woensdagavonden, in Amersfoort, en met een kleine groep vanwege COVID-19.

Het tijdperk van de hobby?
In deze tijd van corona moet men meer zichzelf vermaken. Door de vele heldere avonden in het voorjaar van 2020 (door het praktisch ontbreken van vliegverkeer) zijn veel mensen plotseling - of wéér - geïnteresseerd geraakt in de sterrenhemel. Dan wil je misschien ook meer over sterrenkunde weten, over het heelal. Maar sterrenkunde is moeilijk… toch?
Dat valt reuze mee, je kunt het zo moeilijk maken als je wilt: van gewoon de sterrenbeelden willen leren herkennen tot willen weten welke typen sterren je ziet, hoe ze worden geboren, leven en sterven, hoe het zonnestelsel is geworden tot wat we nu zien, wat een zwart gat is, wat zwaartekrachtgolven zijn. Waarom Pluto geen planeet meer is, en of er buitenaards leven is. En: Wat kan ik in de klas doen over het heelal, over sterrenkunde?
Sterrenkunde is gewoon leuk, zeker als je op weg wordt geholpen.

Een breed publiek
Deze cursus is bedoeld voor een breed publiek: iedereen die méér wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen.
De cursus wordt dan ook gegeven aan gemengde groepen van ‘gewone’ liefhebbers, publieksvoorlichters van sterrenwachten, musea en dergelijke, én docenten van het basis- en voortgezet onderwijs. Docenten zijn een speciale doelgroep (Zie ‘Achtergrond van de cursus’).

Waarom zo bijzonder?
Het is een zeer bijzondere cursus: niet alleen is het met tien lessen de meest uitgebreide die Rob Walrecht geeft, maar ook door de medewerking van twee befaamde hoogleraren sterrenkunde, prof. Ed van den Heuvel en prof. Henny Lamers. Die sluiten de cursus af met speciale, extra lessen: twaalf lessen in totaal!
Daarbij gaat het naast informatie vooral over begrip. Getallen en feiten kun je opzoeken (bijvoorbeeld in de cursusboeken), begrip van de afstanden, afmetingen, processen en dergelijke blijft bij je! Dat begrip wordt in de cursus overgedragen door het gebruik van schaal¬modellen, instrumenten en de honderden duidelijke illustraties.

Opbouw en structuur
Daarnaast is de opbouw ongebruikelijk, met de nadruk op wat we nu weten, zonder nadrukkelijk in te gaan op bijvoorbeeld de geschiedenis van de sterrenkunde, telescopen en satellieten. Het gaat puur om de kern van de zaak: de bewegingen aan de hemel (de hemelmechanica), het herkennen van sterrenbeelden en sterren, het begrijpen van de opbouw van het zonnestelsel en de processen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels die we nu zien. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld drie lessen over het zonnestelsel gaan.
Alle belangrijke begrippen en feiten komen zo aan de orde. Rob Walrecht bouwt dat van de grond af op en biedt de cursisten zo een fundament waarop zij zelf naar wens verder kunnen bouwen, door te lezen en documentaires te bekijken, of vervolgcursussen te volgen. Enige voorkennis is dus niet noodzakelijk.

Eigen cursusmateriaal
De cursus volgt de opbouw van Robs drie cursusboeken en de illustraties uit die boeken vormen de basis voor de fraaie lessen, wat het gemakkelijk maakt de stof nog eens na te lezen. Een uniek element is verder de flinke collectie zelfgebouwde schaalmodellen waarmee afmetingen, massa’s en afstanden in het heelal aanschouwelijk worden gemaakt zoals op geen enkele andere manier kan.
De planisfeer, hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen, neemt een belangrijke plek in en wordt haarfijn uitgelegd. De cursisten gaan tijdens de cursus actief aan de gang met vragen en opdrachten.

Meer informatie
De cursus wordt gegeven in Amersfoort en bestaat uit twaalf lessen op de woensdagavonden van 9 september tot en met 16 december (uitgezonderd 14 en 21 oktober, en 2 december).

De cursus kost € 175,00. Dat is inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit de drie cursusboeken van de serie Genieten van de sterrenkunde en de planisfeer.

Er is vanwege de 1,5 m-regel ruimte voor slechts 15 cursisten!

Voor meer informatie:
Algemeen: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen.
Voor de media: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen/voor-de-media.
Foto’s en illustraties: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen/voor-de-media/beeldmateriaal.

Opgeven: vóór 1 september, via info@walrecht.nl. Vol = vol!

Naar de website

VorigeLesmateriaal reuzenpanda’s voor groep 5/6 en 7/8
VolgendeGratis gastles Zeebenen in de klas - Live of online!
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter