De sectie educatie van Museum Het Valkhof organiseert op woensdag 11 mei een inspirerende studiedag voor docenten over techniek in de Romeinse tijd.

Met computers, mobiele telefoons en navigatiesystemen zijn wij een high tech tijdperk ingegaan. Maar 2000 jaar geleden hadden de Romeinen op technisch gebied al een niveau bereikt dat wij met onze kennis nog steeds ongelofelijk en soms zelf adembenemend kunnen noemen.
In het najaar kunt u met uw leerlingen kennis maken met de technische hoogstandjes uit de Romeinse tijd in Museum Het Valkhof. Samen met internationale partners waaronder sciencecentres heeft het museum een unieke interactieve tentoonstelling ontwikkeld, waarbij je als bezoeker zelf alle machines, installaties en gereedschappen uit kunt proberen. Deze studiemiddag is een voorproefje op een high tech najaar!

Het programma
14.00 – 14.15 uur: Inloop met koffie

14.15 – 15.00 uur: Lezing door dr. Anton van Hooff over techniek in de Romeinse tijd
Anton van Hooff was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften. In 2010 verscheen van zijn hand Nero & Seneca, De despoot en de denker en in 2011 Athene, Het leven van de eerste democratie. Sinds zijn pensionering doceert hij klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

15.00 – 15.15 uur: Pauze

15.15 – 15.30 uur: Introductie op de tentoonstelling High Tech Romeinen door drs. Odette Straten, hoofd educatie en activiteiten Museum Het Valkhof.

15.30 – 15.45 uur: Presentatie nieuw VIParrangement voor docenten door Robin Jansen, educatief medewerker Museum Het Valkhof en docent geschiedenis.

15.45 – 16.30 uur: Werksessies:

· Basisonderwijs: museum in de praktijk (o.a. bezoek aan de Romeinenwerkplaats die in juni opent)

· Voortgezet onderwijs: de Peutingerkaart in gebruik

16.30 – 17.00 uur Borrel

De aanwezige docenten ontvangen na afloop een certificaat en materialen die als voorbereiding in de les gebruikt kunnen worden.

Inschrijven kan door vóór 29 april een mail te sturen naar o.straten@museumhetvalkhof.nl

Naar de website

VorigeLeerlingen en leraren worden mediawijzer met SchoolDub
VolgendeKlokhuis Kijkoverzicht van de maand juni
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter