Tal van verhalen en getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog dreigen te verdwijnen, simpelweg omdat veel verhalen niet zijn vastgelegd en het aantal getuigen afneemt. Iemand die in 1940 twaalf jaar oud was, viert dit jaar zijn of haar 84ste verjaardag… Reden voor de Anne Frank Stichting om kinderen een zoektocht naar het verleden te laten houden. Deze zoektocht maakt onderdeel uit van de Anne Frank Krant 2012, die deze week is verschenen.

Anne Frank Krant
Jaarlijks ontwikkelt de Anne Frank Stichting voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs de Anne Frank Krant. Het levensverhaal van Anne Frank is een vast onderdeel van de krant, met daarnaast aandacht voor andere indrukwekkende verhalen. In de maanden maart en april wordt de Anne Frank Krant op meer dan de helft van de basisscholen gebruikt in de lessen over de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks werken gemiddeld ruim 120.000 elf- en twaalfjarigen met de krant.

Speciaal cahier ‘Verhalen om niet te vergeten’
Bij iedere Anne Frank Krant wordt iets extra’s aangeboden, dit jaar een speciaal cahier ‘Verhalen om niet te vergeten’. In het cahier staan opdrachten waarmee leerlingen in hun eigen omgeving op zoek kunnen gaan naar verhalen en sporen van de oorlog. Het is onder meer de bedoeling dat elke leerling een getuige interviewt, een object beschrijft dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft en op zoek gaat naar een plek in zijn of haar omgeving die herinnert aan de oorlog. Daarnaast is er ruimte voor eigen verhalen van de leerlingen over gebeurtenissen die zij zelf hebben meegemaakt en niet willen vergeten. Kortom, het cahier wordt een mooi getuigschrift en een bijzondere herinnering. Voor docenten is er een bijbehorende handleiding met tips en adviezen.

Naar de website

VorigeBeMusedprogramma Op Expeditie
VolgendeMy Stage
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter