In Nederland zijn ruim 3500 monumenten die ons aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. In de digitale les 'Sprekende beelden in de klas' van Nationaal Comité 4 en 5 mei onderzoeken leerlingen de lokale geschiedenis en maken ze een eigen minidocumentaire over een monument in hun omgeving. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo en kan gegeven worden tijdens de lessen geschiedenis, Nederlands, CKV of maatschappijleer.

Tips van filmmaker Xander de Boer
Leerlingen leren meer over de tradities die horen bij herinneren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en worden zich bewust van lokale oorlogsgeschiedenis. Via de database in de les of het downloaden van de app 'Oorlogsmonumenten in Beeld' kunnen de leerlingen alle monumenten in hun buurt vinden. Vervolgens kiezen ze een monument waarover ze hun filmpje willen maken. Ze maken een stappenplan en krijgen tips van filmmaker Xander de Boer in korte praktische filmpjes.

Als alle documentaires klaar zijn, worden ze gepresenteerd aan de andere leerlingen in de klas. Leerlingen beoordelen elkaars filmpjes aan de hand van een reeks criteria. Middels een stemming kiezen ze vervolgens het beste filmpje van de klas en kunnen deze insturen.

Bijzondere prijs
Alle films die worden ingestuurd, dingen mee naar een bijzondere prijs. Eén keer per schooljaar wordt er een winnaar gekozen door een vakjury. Documentairemaker Xander de Boer biedt de prijswinnaars een filmworkshop aan, waarin hij de leerlingen praktische tips geeft om hun films te verbeteren en meer zal vertellen over zijn documentaires.

U kunt de door uw leerlingen gemaakte filmpjes insturen via: youngcrowds.wetransfer.com

Praktische docentenhandleiding
Bij de les zit een praktische docentenhandleiding en een aantal werkbladen voor de leerlingen. Zo kunnen ze gemakkelijk zelf een script of een storyboard maken en zien welke criteria belangrijk zijn bij het maken van een goede documentaire.

Wij wensen u veel plezier bij het geven van deze digitale les!

Ga naar de les: www.4en5mei.nl/sprekendebeeldenindeklas

Naar de website

VorigeLespakket "Slimmer dan je denkt!"
VolgendeZelf eenvoudig een film maken
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter