Beleef de Lente, wie kent het niet? Deze camera’s in vogelnesten van Vogelbescherming Nederland zijn al jaren een groot succes. Maar wist je ook dat je Beleef de Lente in de klas kunt beleven? De dagelijkse clips, tips, weetjes en werkbladen maken het geven van een natuurles op de basisschool appeltje-eitje. Toch te ingewikkeld? Dan bestel je gewoon een gastdocent!
Vogels horen erbij, ook voor kinderen. Ze zien ze in de tuin, op het balkon, op het schoolplein en in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Ieder voorjaar kijken veel kinderen daarom naar de beelden van Beleef de Lente. Ze zien live hoe vogels paren, eieren leggen en jongen groot brengen. De lieveling van de kinderen is de ooievaar, maar ook de steenuil, slechtvalk en koolmees kan op veel fans rekenen.

Met Beleef de Lente in de klas is het geven van een natuurles heel simpel. We geven 8 suggesties:

1. Kies één soort om dagelijks te volgen. Neem dagelijks een kijkje bij deze vogel en praat er over met de klas. Dit is leuk tijdens de pauzes of bij een kringgesprek. Hoe is het om tijdens de hap-sap een koolmees een libelle naar binnen te zien werken?

2. Bekijk de filmpjes. Je kunt filteren op geschikt voor in de klas, je kan ook filteren op thema. Is er bijvoorbeeld onenigheid geweest in de klas, filter dan op ruzie. Hoe doen vogels dat en hoe lossen zij dat op?

3. Scroll door naar het Vogelweetjeblok
Hier vindt je de meest fascinerende weetjes.

4. Stel zelf een vraag aan de expert Stel hem op de webpagina van die soort (naast het live beeld). Je krijgt het antwoord gemaild.

5. Volg Beleef de Lente via de nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes en de leukste en nieuwste filmpjes.

6. Speel de wekelijkse quiz op Beleef de Lente

7. Bestel een gastleerkracht voor een interactieve buitenles in de omgeving van de school:

8. Zoek leuk lesmateriaal. Je kan filteren op groep, vogel en leerdoel (bijv. taal, rekenen en onderzoekend leren) - van kleurpuzzel en voorleesverhalen voor de kleinsten tot werkbladen voor de wat oudere kinderen.

Naar de website

VorigeGratis studiemiddag NEMO Leerkrachtenclub 17 mei 2017
VolgendeCreatieve lesideeën Kinderboekenweek 2017
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter